Jonathan Okita is na een periode van rust inmiddels druk bezig met zijn revalidatie. (Foto: NEC)
Jonathan Okita is na een periode van rust inmiddels druk bezig met zijn revalidatie. (Foto: NEC) Foto:

Okita revalideert binnen, maar zijn voeten jeuken: 'Ik heb nog een paar weken nodig'

Jonathan Okita beleefde zijn meest succesvolle jaar tot dusver, maar eindigde 2021 met een flinke kater. De aanvaller raakte 20 november in het uitduel met AZ Alkmaar geblesseerd aan zijn voet en daar is hij nog altijd niet van hersteld. 

In Spanje traint Okita voor zichzelf in de gym, maar hij is maar wat blij dat hij is mee afgereisd naar zuid-Spanje. “Maar het doet ook pijn. Kijk dit veld… Dan gaan je voeten wel jeuken.”

Okita is na een periode van rust inmiddels druk bezig met zijn revalidatie. Hij kan, mede door de perfecte grasmat in Alhaurin El Grande, niet wachten zijn rentree tussen de lijnen te maken, maar zal nog even geduld moeten hebben. “Ik denk dat ik nog zo’n twee tot vier weken nodig heb. Maar pin me er niet op vast. Het is moeilijk te voorspellen. Maar Heracles? Die wedstrijd komt voor mij sowieso te vroeg. Ik heb nog wat ritme nodig, ik lig er straks bijna twee maanden uit. Dat vergt tijd.”

Zijn contract in Nijmegen loopt na vier seizoenen komende zomer af. Technisch directeur Ted van Leeuwen gaf recentelijk al aan dat de kans dat de Congolees international die gaat verlengen, klein is. Okita zelf is zich weliswaar bewust van zijn transfervrije status, maar wil er niet teveel aandacht aan schenken. “Ik heb er echt nog niet over nagedacht. Dat kwam ook door mijn blessure, dat heeft me veel kracht gekost.”

Zijn zaakwaarnemer laat hem ook met rust en heeft Okita meegegeven er niet teveel over te praten met anderen. Gesprekken met Ted van Leeuwen heeft Okita wel al gehad. "Hij is een goede man. Ik praat veel met hem, maar concreet is er nog niks. We gaan het wel zien. Ik wil eerst terug naar het veld en zorgen dat we in de Eredivisie blijven. Dat is het doel van 2022”, besluit Okita.Marquez redeneert simpel en durft te
dromen: 'Maar eerst handhaving'


Voor Ivan Marquez is het thuiskomen nu NEC het trainingskamp in de regio Malaga heeft belegd. In plaats van het vliegtuig pakte hij zondag de auto naar het Alhaurin Golf Hotel. 

In de ochtenddauw meldde hij zich voor het eerst met de selectie op het trainingsveld. “Die mist is hier zeker niet altijd zo heftig. Hopelijk wordt dat komende dagen wel anders”, lacht Marquez.

“We hebben een goede tijd met de familie samen gehad”, zegt de centrale verdediger als hij terugkijkt op de vakantieperiode afgelopen week. “Normaal komen ze een aantal weken vanuit Spanje bij mij op bezoek, maar dat kon de laatste maanden vanwege Covid niet. Dan waardeer je deze tijden nog wat extra.” Er is een grote kans ook dat zijn familie komt kijken deze week. “Mijn dochter wil graag bij me zijn”, zegt hij lachend.

FaceTime

De Spanjaard gaat graag op trainingskamp. “Het is een goede voorbereiding voor de competitie en beker. We beginnen gelijk met drie wedstrijden in een week, dus het is belangrijk om fit te zijn.” Hoe hij de loze uurtjes tussen de trainingen doorkomt? “Ik heb geen Playstation zoals veel van de andere jongens. Ik kijk graag series of FaceTime met familie.”

De doelstelling voor dit seizoen is nog niet veranderd. “Voor ons is het nog steeds het belangrijkste om in de eredivisie te blijven. Als dat gerealiseerd is kunnen we gaan dromen. We spelen goed voetbal en moeten blijven dromen om er nog meer uit te halen.” 

Ook in de beker liggen kansen, denkt Marquez. “In één wedstrijd kan van alles gebeuren, win je de finale dan speel je Europa League”, redeneert de verdediger alvast makkelijk vooruit. In die zin is de Europa League dan ook makkelijker te behalen, mits je een beetje gunstig blijft loten.

Afbeelding
 Ivan Marquez. (Foto: NEC)