Lezing over Jozef Israëls

Algemeen Kort nieuws

 NIJMEGEN - In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (de Marienburgkapel) opent dinsdag 18 januari de tentoonstelling 50x Jozef Israëls. Prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls, en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen verzorgen die avond van 19.30 tot 20.30 uur een lezing over de 50 gravures die op de tentoonstelling getoond worden.

Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. De lof voor Israëls werd bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Op die dag ontving Israëls een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken, uitgegeven door drukkerij De Gebroeders E. & M. Cohen uit Nijmegen. Eén versie van deze map is in het bezit van Nijmegenaar Van Weel, die ze ter beschikking stelt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Tentoonstellingsmaker Mariska Jansen gaat door middel van de gravures in op het leven en werk van Israëls. Hierbij zal onder andere zijn enorme netwerk worden uitgelicht dat hij verkreeg door de vele buitenlandse reizen die hij heeft gemaakt. Daarnaast wordt zijn werk ingebed in de context van het negentiende-eeuwse Europa. Hierbij zal een speciaal licht worden geworpen op het joods-zijn van Israëls.

Belangstellenden kunnen zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht (via Coronacheck-app of geprinte QR-code). Entree/deelname 5,00 euro (medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders 3 euro. Studenten en scholieren gratis).