Nijmeegs project maakt kans op Appeltje van Oranje 2022

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Er zijn in totaal 39 projecten uit heel het land in de race voor een Appeltje van Oranje 2022. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds ‘aan uitzonderlijke sociale projecten die ertoe doen voor mensen in onze samenleving’. Stemmen kan tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl. Onder de kanshebbers het Nijmeegse project School’s Cool.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. 

Iedere jongere heeft recht op een succesvolle schoolcarrière, ongeacht de situatie waarin de jongere zich bevindt. Daarom verbindt School’s cool Nijmegen (thuis)mentoren aan veelal kwetsbare, maar kansrijke jongeren tussen 11 en 17 jaar die extra aandacht kunnen gebruiken tijdens hun schoolperiode. De vrijwillige mentor biedt niet alleen de leerlingen, maar ook de ouders een steuntje in de rug. De mentor, die 1,5 jaar klaarstaat, blijkt vaak een inspiratiebron en een waardevol klankbord. Daardoor krijgt de leerling meer zelfvertrouwen en zelfregie. 

Stemmen

Het publiek kan stemmen op één van de 39 ingediende projecten. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. 

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.