Edgar Barreto. (Foto: Broer van den Boom/Orange Pictures)
Edgar Barreto. (Foto: Broer van den Boom/Orange Pictures) Foto: Broer van den Boom

Barreto nog altijd op zijn plaats bij NEC: 'Ik geniet ervan om jonge spelers te helpen'

Édgar Barreto nam op het trainingskamp in zuid-Spanje uitgebreid de tijd om met ForzaNEC.nl terug- en vooruit te blikken op zijn tijd bij NEC. De Paraquayaanse middenvelder, die eerder al tussen 2003 en 2007 uitkwam voor de Nijmegenaren, streek in de zomer van 2020 weer neer in Nijmegen.

Hij was direct verrast tijdens zijn eerste trainingen. Over het niveau, in positieve zin. “Ik dacht dat het tweede niveau van Nederland wel meeviel, maar toen ik al die jonge jongens zag trainen was ik echt verbaasd. Ze zijn technisch heel verfijnd en willen allemaal het maximale uit hun carrière halen.” 

Barreto helpt ze daar graag bij. Op het trainingskamp was hij geregeld bezig met jonge spelers. “Ik zie ze niet als concurrenten. Uiteindelijk moet iedereen zo goed mogelijk zijn. Ze kunnen niet normaal goed voetballen, maar het gaat wel om mentaliteit. Ik heb mijn top wel behaald, maar de meesten in dit team willen uiteindelijk nog hogerop. Dat hebben ze allemaal zelf in de hand.”

Muslu Nalbantoglu gaf langs de lijn van het trainingsveld nog aan hoe bijzonder het is dat een speler zo druk is met andere jongens. "Vroeger hoefde je dat echt niet te verwachten. Je was dan gewoon in dienst van de oudere jongens”, aldus de teammanager. Barreto erkent dat, maar zegt ook dat tijden veranderen. "In mijn vorige periode bij NEC sprak ik geen Nederlands. Ik kon met niemand communiceren, behalve met Johan Neeskens. En hij mocht mij wel, dus legde hij iedere oefening en bespreking nog eens rustig uit in het Spaans. Ik had Nederlands niet nodig.”

Barreto speelde in de eerste seizoenshelft twaalf van achttien wedstrijden. Begin december liep hij een kuitblessure op en daarvan is de middenvelder nog altijd niet hersteld. “Heracles-thuis gaat te vroeg voor mij komen. Ik hoop er in februari weer bij te zijn. Eerder sluit ik niet uit, maar het is lastig te voorspellen.” 

Barreto is inmiddels al 37, dus gaat het herstel niet helemaal vanzelf meer. Toch denkt hij vooralsnog niet aan stoppen. “Ik voel me nog steeds goed. Maar je hebt altijd twee partijen nodig voor een contractverlenging. Of ik volgend jaar nog in de Goffert speel? Als het aan mij ligt – zoals het er nu naar uitziet – wel!”