Leden van Quick1888 Bowls Nijmegen gezellig samen. Bewegen en gezelligheid gaan hand in hand. (Foto: Maarten Omvlee)
Leden van Quick1888 Bowls Nijmegen gezellig samen. Bewegen en gezelligheid gaan hand in hand. (Foto: Maarten Omvlee)

Nijmeegse bowlsclub is op zoek naar jong bloed

Algemeen

NIJMEGEN - Een bal, een jack, een groene speelmat. Zie hier enkele middelen om het bowls spel te beoefenen.  

Door Marcel Witlox

Bowls, niet te verwarren met bowling, wordt in Nederland gespeeld sinds 1986. De sport is afkomstig uit Engeland. Georganiseerd telt deze sport in Nederland ruim 2500 bowlers. Ook in Nijmegen wordt deze sport beoefend en wel bij Quick1888. “We hebben nu nog maar zeventien leden en zijn dringend toe aan uitbreiding”, aldus secretaris/penningmeester Jan Mensink. “Als gevolg van het geringe aantal leden zijn we maar gestopt met de interne competitie.” 

Internationaal

“Bowls lijkt nog het meest op koersbal, alleen koersbal wordt gespeeld op een mat van 2 bij 8 meter en een bowlsmat is 4 bij 30 meter. Bowls is een internationale sport die veel beoefend wordt in Australië, Nieuw Zeeland en Engeland. In dat laatste land vinden deze maand de Wereldkampioenschappen plaats.”

“De spelintentie is vergelijkbaar met Jeu de Boules, met grotere ballen die zo dicht mogelijk bij een klein doelballetje moeten komen. Het is geen gemakkelijke sport, dus het is nog een hele uitdaging om de vaardigheid te verwerven om zo goed mogelijk te scoren. De regels zijn redelijk eenvoudig en omdat je om beurten gooit of rolt zijn er genoeg rustmomenten”, weet Mensink.

De bal gooien vergt wel wat oefening. “Omdat de bal niet rond is en een curve maakt is het onvermijdelijk dat je langs de rand van de mat speelt met het risico dat de bal ‘uit’ gaat. Maar als een bal onvoldoende naar de zijkant wordt gespeeld dan gaat die achteraan op de mat alsnog eraf.”

“De gemiddelde leeftijd bij ons is op dit moment 79 jaar. En heb je een wandelstok nodig of een rollator dan is dat geen belemmering. Je moet in ieder geval wel een bal van minimaal 1 kilo in de hand kunnen houden en die minstens 20 meter ver kunnen rollen. Staand is dat het gemakkelijkst maar je mag ook met een knie op de afwerpmat. Op een rollator zittend kan en mag ook maar dat maakt het rollen wel lastig.”

En er wordt tussendoor heel wat gewandeld want na elk End (alle spelers hebben hun ballen gegooid/gerold) loopt men na de andere kant van de 30 meter lage mat om daar vervolgens het spel te hervatten.

Actie

Om kennis te maken met het bowls spel mag u de eerste vier maal gratis meespelen. Vervolgens kan men tot 1 juli 2022 voor 1,00 euro per keer meespelen. Er wordt elke woensdag van 10.30 tot 13.00 uur gespeeld in sporthal O.C. Huisman aan de Dennenstraat 25 in Nijmegen. 

“Ik speel dit spel samen met mijn vrouw. We zijn beiden in de 70 en kijken altijd uit naar het moment dat we weer kunnen spelen en onze mede-leden kunnen ontmoeten. Want daar gaat het om: een sportieve inspanning verrichten én gezellig samenzijn.”

Meer informatie

Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met Jan Mensink, 024-3774597 of jgmensink@gmail.com.

quick1888.nl/1100/ledenwerving