Assistant coach Stefan Maletic. (Foto: Broer van den Boom)
Assistant coach Stefan Maletic. (Foto: Broer van den Boom) Foto: Broer van den Boom

Gevoelsmens Stefan Maletic op zijn plek bij NEC: 'Het voelt als een familie'

Stefan Maletic kwam in de zomer van 2020 over van de jeugdopleiding van PSV Eindhoven. Hoofdtrainer Rogier Meijer zou voor het eerst alleen aan het roer komen staan en wilde de Serviër maar wat graag naar Nijmegen halen. Maletic, die pas 34 jaar oud is, had weinig denktijd nodig en tekende een éénjarig contract. Inmiddels is hij al anderhalf jaar de assistent van Meijer. 

Het bevalt hem wel. Heel goed zelfs. “Rogier geeft heel veel verantwoordelijkheid aan mij. Dat is ook echt een van zijn krachten. Hij benut al onze kwaliteiten optimaal en zorgt dat we elkaars zwakten kunnen afdekken.” 

Als assistent heeft Maletic met name de verantwoordelijkheid over de verdedigers en de standaardsituaties. “Ik probeer de verdedigers individueel en als linie te ontwikkelen. Met extra trainingen en beelden.” 

Daarnaast leidt Maletic ook geregeld de oefenvormen. “En samen met Ron de Groot analyseer ik de tegenstanders. We bedenken een plan hoe we ze pijn kunnen doen, waar hun zwaktes liggen. Zo proberen we ons als gehele staf zo goed mogelijk voor te bereiden op wedstrijden.”

Vrijheid

Dat gebeurt onder leiding van hoofdtrainer Meijer, maar tegenwoordig is die hiërarchie wel anders dan vroeger. “Rogier geeft binnen een bepaalde voetbalstructuur ons alle vrijheid. Maar die structuur van voetballen moet wel altijd gewaarborgd blijven. Hij vertrouwt ons daarin en stuurt bij waar nodig.” 

Voldoening

Daardoor haalt iedereen genoeg voldoening uit zijn werk, denkt Maletic. 
“Het geeft je energie om weer op het werk te komen. We hebben een staf die elkaar aanvult, die divers is. Ook qua leeftijd en karakters. Dat vult elkaar heel goed aan. Gedurende het seizoen heb je ups en downs, maar het is belangrijk om elkaar in moeilijke periodes ook te vertrouwen en loyaal te zijn aan elkaar.”
Toen NEC vorig jaar promoveerde, kende de gehele staf van NEC, inclusief teammanager Muslu Nalbantoglu, data-analisten en fysiotherapeuten, maar één 40-plusser: Ron de Groot. “Een voordeel van het jong zijn is dat je innovatiever bent, je verdiept je in ontwikkelingen en die probeer je toe te passen. Dan heb je Ron als cultuurbewaker, die weet wat er bij de fans en in de club speelt en hoe dingen werken. Maar het is ook een geweldige gozer, als vaderfiguur met heel veel humor. We hebben een perfecte mix gekregen waardoor je kan gaan renderen.”

Overwinning vieren

Dat blijkt ook wel op de Instagram-pagina's van onder andere Nalbantoglu en keeperstrainer Marco van Duin, waar de staf regelmatig na een overwinning vrolijk met een biertje poseert. "Overwinningen zijn er om te vieren. Je spant je zo erg in in zo'n week. Het blijven micro-cyclussen, de één sluit je af en dan moet je er even van genieten en het vieren. We zijn begonnen als collega's, zijn vervolgens vrienden geworden en zien elkaar nu zo vaak dat we ook kunnen zeggen dat we familie geworden zijn. We delen lief en leed bij elkaar. Vieren overwinningen uitbundig en treuren samen na nederlagen. Wij gaan voor elkaar door het vuur”, sluit de assistent-coach zichtbaar trots af.