John Langeslag werkt aan het oude Nijmeegse station. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)
John Langeslag werkt aan het oude Nijmeegse station. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

Modelspoorvereniging NSN Nijmegen bouwt nieuwe baan

Algemeen

NIJMEGEN - De Grote Kleine Treinencompetitie van Omroep Max heeft de modelspoorhobby weer mooi op de kaart gezet. Veel (vooral) jongens kunnen zich nog wel herinneren dat ze vroeger speelden met hun eigen baan. Maar het is niet alleen een kinderhobby, integendeel. Modelspoorvereniging NSN Nijmegen is springlevend en heeft grootse toekomstplannen.

Door Gerrit Jan Griepsma

De werkplaats van voorzitter John Langeslag staat vol met gereedschap, locomotieven, rails en heel veel doosjes met accessoires. Hier wordt creatief en met precisie gewerkt aan een groot project van NSN Nijmegen. 

Pronkstuk is het station van Nijmegen, zoals dat in 1954 was. Het oude postkantoor staat er ook en straks verschijnt aan de andere kant het vroegere busstation. John legt zichzelf op dat alles tot in detail moet kloppen, alles op een schaal van 1:87, de maat van het H0-spoor.

Met behulp van originele bouwtekeningen bouwt hij steentje voor steentje alles na. “Ik vind het prachtig om hiermee aan het werk te zijn, zo komt een stuk geschiedenis tot leven, daar geniet ik van.”

3D-printer

Het station in Nijmegen maakt onderdeel uit van een nieuw te bouwen baan die zich uitstrekt van Arnhem, Nijmegen, Wijchen tot Venlo. De club bestaat nu nog uit 9 leden die twee keer per week samenkomen om aan deze baan te werken. 

“Er moet nog heel veel gebouwd worden, zoals de oude spoorbrug, dus voordat het af is zijn we een paar jaar verder. Het geheel wordt aangestuurd met analoge en digitale technieken. Sommige leden zijn goed in het omgaan met de benodigde software en ik ben een echte knutselaar.” John laat zijn 3D-printer zien, waarmee hij onderdelen maakt die niet te koop zijn. Al met al wordt duidelijk dat het werken aan een baan zoals NSN Nijmegen die wil bouwen ver voorbij de kinderhobby gaat. Een club van handige mannen die al bouwend het verleden laat herleven.

Voorlopig beheert de club ook een baan die al heel wat jaartjes meegaat. Op een tafel van 22 meter lang is een deel van Nederland nagebouwd, op een schaal van 1:160, het N-spoor. Met water, bewegende bruggen en kenmerkende gebouwen. “Toen ik in 2017 lid werd was deze baan toe aan groot onderhoud. Samen met andere nieuwe leden hebben we de hele techniek gemoderniseerd. Als corona het ons toestaat gaan we met deze baan een paar keer per jaar naar beurzen, waar bezoekers kunnen genieten van dit kunstwerk.”

Het tonen van deze baan aan liefhebbers in één van de inkomstenbronnen van de vereniging. “Het kost veel geld om een baan te onderhouden en onze nieuwe baan te bouwen. Daarnaast moeten we huur betalen voor onze nieuwe ruimte in Elst waar we gezamenlijk aan het werk zijn. We zijn nog op zoek naar mensen die ons willen sponsoren om de huur te betalen van deze ruimte.”

Nieuwe leden

NSN Nijmegen krijgt er binnenkort zeven leden bij vanwege de opheffing van soortgelijke clubs in Bemmel en Oss, maar nieuwe leden zijn ook welkom. Voor meer info kijk op www.nsnnijmegen.nl.