Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Heumensoord gaat dicht

Algemeen

De opvang voor Afghaanse evacués in de bossen van Heumensoord zal aankomende week sluiten. De laatste mensen vertrekken naar elders, waarna het kamp wordt afgebroken.

Eind augustus hadden veel Nijmegenaren samen met mij een deja vu. Weer kwam het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om een aantal mensen in Heumensoord op te vangen. Weer was de nood in Nederland hoog en de capaciteit niet voldoende.

Lang hebben we niet nagedacht over het verzoek; in Nijmegen willen we klaarstaan voor mensen die in acute nood verkeren. Wel hebben we, met de ervaringen van vijf jaar geleden in ons achterhoofd, de duur en de omvang van de opvang beperkt. Niet tien maanden, maar vijf, en geen 3500 mensen, maar 1000.

We kunnen tevreden terugkijken op hoe we samen met alle partijen de opvang hebben geregeld. Mensen die halsoverkop huis en haard moesten verlaten, in zeer chaotische omstandigheden, zijn op een goede manier opgevangen en begeleid. Ik wil daarvoor mijn grote dank en bewondering uitspreken. Naar onze partners in Heumensoord, te weten de gemeente Heumen, Vitens, Natuurmonumenten en Defensie. Maar zeker ook aan alle welzijns-, onderwijs- en andere organisaties en de vele vrijwilligers die meteen de handen uit de mouwen staken en aan het werk gingen. 

Ik heb veel voorbeelden gezien, gehoord en gelezen over de dankbaarheid van de Afghanen naar u allen. Dankzij de vaak belangeloze inzet van vele Nijmegenaren is het verblijf in Heumensoord voor hen een stuk draaglijker gemaakt.

Toch blijft nu, na twee keer grote groepen in sobere omstandigheden in een bos te hebben opgevangen, de vraag; hoe nu verder? Het vluchtelingenprobleem zal voorlopig wel blijven bestaan. Daar zullen we in Nederland mee moeten omgaan. Ik heb vijf jaar geleden gezegd dat ik hoopte dat een dergelijke opvang nooit meer nodig zou zijn. Helaas was het wel weer nodig, dus eigenlijk wil ik het nu nog luider verkondigen. 

Als gemeente kunnen wij alleen doen wat binnen ons vermogen ligt. Maar we zullen ook zeker het gesprek aangaan met de Rijksoverheid over de toekomst. Ik ben van mening dat je juist in tijden dat er minder vluchtelingen onze kant op komen, besluiten kunt nemen over hoe we het gaan organiseren als het weer drukker wordt. Het zou niet zo moeten zijn dat we van tijd tot tijd verrast worden en drastische noodmaatregelen als deze moeten treffen.

Een discussie hierover ga ik graag aan. Voor nu, met het aanstaande vertrek van de laatste evacués, blijft gelukkig wel een gevoel van trots bij mij overheersen. Nijmegen heeft het weer voor elkaar gekregen!

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl