De locatie van de onderduikplaats van het gezin Glaser in Herveld. De oorspronkelijke boerderij is afgebroken na de oorlog.
De locatie van de onderduikplaats van het gezin Glaser in Herveld. De oorspronkelijke boerderij is afgebroken na de oorlog. Foto:

Nieuwe fietstocht 'Sporen van een tragedie'

Jodenvervolging in Nijmegen tijdens WOII

NIJMEGEN - Vanaf zondag 30 januari kan er onder leiding van historici van Stadswandeling Nijmegen deelgenomen worden aan een nieuwe fietstocht met als thema de Jodenvervolging in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De fietstocht in en om het stadscentrum voert langs betekenisvolle plaatsen van herinnering. De persoonlijke geschiedenissen van Joodse families staan tijdens de rondleiding centraal. De fietstocht is op de zondagen 30 januari, 6 februari en 13 februari. Duur ongeveer 2,5 uur. Deelname 7,50 euro p.p. Reserveren noodzakelijk via info@stadswandelingnijmegen.nl. 

Beklemmend beeld

Zo beschrijft Fritz Tauber zijn ervaringen. Tauber vlucht uit Oostenrijk na de Anschluss en komt in augustus 1938 in Nijmegen aan. Tijdens de bezetting zorgen razzia's in Nijmegen voor angstige momenten. Bijvoorbeeld het moment dat politieagenten in de nacht van 17 op 18 november 1942 het huis waar Tauber verblijft doorzoeken: "Mijn hart klopte in mijn keel, toen zondermeer de slaapkamerdeur geopend werd en het licht aangedraaid werd. Met een ruw ‘opstaan en meekomen' werden wij begroet.” 

Zijn herinneringen aan het verdere verloop van de razzia geven een beklemmend beeld. Verzamelplek is de Gemeentelijke HBS aan de Kronenburgersingel: "Omstreeks vier uur 's morgens waren alle slachtoffers verzameld, bijna 200 jonge en oude, arme en rijke, nederige en geziene, bekwame en onbekwame mensen, alle zonder onderscheid in diepe ellende en vertwijfeling.”

Verraad

Het echtpaar Glaser woonachtig aan de Parkweg 36 in Nijmegen maakt zich zorgen over de elkaar in rap tempo opvolgende anti-Joodse maatregelen in de stad. Zij besluiten om samen met de vier kinderen in het najaar van 1942 onder te duiken op een boerderij in Herveld. Door verraad wordt het gezin in juni 1943 gearresteerd door Nijmeegse politieagenten. Het gezin moet via Westerbork (strafbarak) op 29 juni op transport naar vernietigingskamp Sobibor. 

Een ander verhaal waarbij verraad in het spel is, betreft de geschiedenis van het gezin Maas (moeder, vader en de kinderen Dini en Nico). Moeder duikt samen met haar dochter onder in Nijmegen. Eerst in het huis aan de Begijnenstraat 11, later aan de Dr. Jan Berendsstraat 20. Zij worden door verraad gearresteerd in januari 1944. Eindbestemming: Auschwitz.

www.stadswandelingnijmegen.nl