Debora als Amazone. (Foto: John Kraft)
Debora als Amazone. (Foto: John Kraft) Foto: John Kraft

'Touched' in Marikenhuis

Foto's rond traject van borstkanker

NIJMEGEN - Het Marikenhuis opent donderdag 3 februari de tentoonstelling: ’Touched’ (‘Geraakt’). Op vrijdagmiddag 4 februari is om 13.00 uur de publieksopening van deze fototentoonstelling. Dit in het kader van de open dag ter gelegenheid van Wereldkankerdag 2022.  

'We doen dit samen’, zei fotograaf John Kraft de dag nadat zijn vrouw Debora Heijne te horen had gekregen dat ze borstkanker had. Vervolgens stelde hij voor om het hele traject vast te leggen in beeld. "Het zal wel een behoorlijk zwaar traject worden…".

"De serie gaat over zelf de regie nemen, je overgeven, afscheid en omhelzen"

John Kraft: "Ik besefte toen nog niet wat de meerwaarde van het fotograferen zou zijn voor zowel mij als voor Debora. Het niet alleen maar ondergaan van het medische behandeltraject maar daarin ook een creatieve rol vervullen, bleek voor ons allebei zeer positief uit te werken. De serie gaat voor mij over zelf de regie nemen, je overgeven, afscheid en omhelzen. Maar ook over de kracht van het maken!"

De intieme foto’s laten zien dat het inzetten van creativiteit tijdens een zwaar medisch traject een absolute meerwaarde kan hebben. John: "Vaak hoorden we dat mensen soms makkelijker over hun eigen traject konden praten na het zien en delen van de foto’s. Acceptatie van het nieuwe lichaam en daar letterlijk beeld aan geven, naast natuurlijk de lol van het maken, spelen bij de serie ‘Touched’ een belangrijke rol." 

Naast de reportagebeelden tijdens het behandelproces heeft John Amazone-achtige foto’s gemaakt met Debora als Amazone. Debora: ‘De Amazones, een strijdbaar en heldhaftig volk van alleen vrouwen, sneden volgens de mythe hun rechterborst af, zodat zij al paardrijdend beter pijl en boog konden hanteren. Ik was negen jaar toen mijn vader dit verhaal vertelde, dat maakte diepe indruk op me. Toen nog zonder het besef hoe dit verhaal mij later hielp om mijn nieuwe lichaam na een borstamputatie op een andere manier te bekijken. Ofwel: mezelf identificeren met stoere en heldhaftige vrouwen vind ik zo gek nog niet!"

De expositie in het Marikenhuis (Slotemaker de Bruïneweg 163 Nijmegen), inloophuis voor iedereen geraakt door kanker, is te zien tot 1 mei, gratis toegang. Open: maandag t/m donderdag 13.00 - 16.00 uur. Info: www.marikenhuis.nl.