Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto: Gemeente Nijmegen
Column burgemeester

We blijven alert

Algemeen

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders de jaarlijkse Veiligheidsbrief naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin beschrijven we welke ontwikkelingen er zijn, en hoe we de komende jaren Nijmegen nog veiliger willen maken.

Als bijlage bij de brief zaten de criminaliteitscijfers van vorig jaar. Ook in 2021 werden deze cijfers beïnvloed door corona. Wat opviel was dat klassieke misdrijven afnamen. Denk aan woningbraak en winkeldiefstal.

Maar daarnaast zagen we dat de boeven ook meer thuis zijn gaan werken. De cijfers van digitale en cybercriminaliteit nemen al enkele jaren toe, en dat is een nieuwe vorm van misdaad die onze aandacht vraagt.

Ook vorig jaar zijn te veel ondernemers en gewone burgers weer slachtoffer geworden van zaken die tot voor enkele jaren vrij onbekend waren. Denk aan cyberaanvallen, ransomware en phishing. Allemaal zaken die 1 ding gemeen hebben: ze vinden online plaats. Maar ook andere vormen van criminaliteit die we al langer kennen, zoals bedreiging en intimidatie vinden vaker via laptop of smartphone plaats. En met het wereldwijd nog steeds toenemende gebruik van internet en allerlei digitale voorzieningen, wordt het steeds meer zaak dat we met zijn allen alert zijn en blijven.

Gelukkig gebeurt er al veel. We zijn bezig met campagnes om bedrijven en burgers beter te informeren over deze vorm van criminaliteit. We richten ons daarbij vooral op ouderen en jongeren. 

Gelukkig is er, niet alleen in Nijmegen, steeds meer aandacht voor dit thema . Ik ben daar blij mee. Want dit helpt ons om bij mensen duidelijk te krijgen en te houden dat in de online wereld oplettendheid altijd geboden is.
Voorbeelden waar het mis ging zijn er inmiddels veel te veel. Van ouders die nietsvermoedend een oplichter grote geldbedragen overmaken, denkend dat het naar hun kinderen gaat tot bedrijven waar het gehele computersysteem lamgelegd wordt.

De aangiftebereidheid bij digitale misdrijven is nog te laag. Dat vind ik zorgwekkend. Ik wil iedereen die slachtoffer wordt van dergelijke misdaad oproepen altijd aangifte te doen. Dit helpt de politie in het analyseren van wat er gebeurt en kan er toe leiden dat daders gepakt worden. Maar het kan er ook toe leiden dat andere mensen gewaarschuwd zijn en hierdoor maatregelen gaan nemen.

Het blijft opletten dus. Gelukkig blijkt uit de misdaadcijfers ook dat Nijmegen nog steeds een veilige stad is om in te wonen en te werken. Dat neemt niet weg dat misdaad er is en zal blijven. Aan ons de taak ons hier zo goed mogelijk tegen te blijven wapenen.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl