NEC-fans tijdens de wedstrijd FC Twente - NEC in De Grolsch Veste 24 oktober 2021.
NEC-fans tijdens de wedstrijd FC Twente - NEC in De Grolsch Veste 24 oktober 2021. Foto: Orange Pictures / Marcel ter Bals

NEC eind februari in Gelderse derby zonder fans

Algemeen

NEC moet het 27 februari in de Gelderse derby hoe dan ook doen zonder de steun van de eigen achterban. De gemeente Arnhem verbiedt de komst van NEC-supporters naar het GelreDome. “We kunnen de veiligheid niet garanderen”, zo luidt de verklaring van burgemeester Marcouch.

Bij de afgelopen editie van de Gelderse derby op 17 oktober liep het gruwelijk uit de klauwen. Zowel tijdens als na de wedstrijd vonden er binnen en buiten het stadion ongeregeldheden plaats. 

Tot overmaat van ramp stortte ook het voorste gedeelte van het uitvak in. Het kan zomaar eens een souvenir zijn van een lange periode zonder uitfans in de derby. Burgemeester van Arnhem, Marcouch, reageert op zijn besluit.

“Het voetbalstadion moet een plek zijn waar je veilig van een spannende wedstrijd kunt genieten, samen met je kinderen en vrienden. Ik laat het niet toe dat deze sportliefhebbers in gevaar kunnen komen door een stel zogenaamde supporters die erop uit zijn om de orde te verstoren. Er zijn de afgelopen maanden te veel incidenten geweest, waardoor ik dit besluit heb moeten nemen. Helaas worden zo de goedwillende NEC-supporters de dupe van een kleine groep oproerkraaiers.”

Algemeen directeur van NEC, Wilco van Schaik, betreurt het besluit maar steekt de hand ook in eigen boezem. “De strijd dient op het veld gevoerd te worden en niet daarbuiten. Laten we onszelf uitdagen de derby anders te benaderen. Nog steeds creatief, groots en meeslepend, maar niet ten koste van alles en door normen en waarden te overschrijden.”

“De eerste test wordt de uitwedstrijd in Arnhem, zonder publiek. Als we ons in Nijmegen en Arnhem gewoon gedragen en de derby aanvliegen zoals het hoort, dan krijgen we snel weer een nieuwe kans met publiek. Ik reken op ieders verantwoordelijkheid om een nieuw derbygevoel te ontwikkelen, waardoor deze voor altijd met uitpubliek kan worden gespeeld”, aldus Van Schaik.