Afbeelding
Foto:

KKN-lezing in Nijmegen

NIJMEGEN - Op dinsdag 8 februari zal dr. Mariëtte Verhoeven, onderzoeker bij de afdeling Kunstgeschiedenis en het Radboud Institute for Culture and History van de Radboud Universiteit, komen spreken over de Hagia Sophia in Istanbul en hoe een aantal historische gebeurtenissen van invloed zijn geweest op de hedendaagse moskee.

De wereldberoemde Hagia Sophia, gebouwd in de zesde eeuw door keizer Justinianus, domineert nog altijd de skyline van Istanbul, het voormalige Constantinopel. Het immense en unieke gebouw onderging ingrijpende transformaties gedurende de bijna vijftien eeuwen van zijn bestaan. Byzantijnse keizers, kruisvaarders en sultans eigenden zich het gebouw toe en lieten gebruikssporen achter. In 1934 werd de Hagia Sophia een museum waarin zowel de christelijke als islamitische geschiedenis werd getoond. In 2020 kreeg het gebouw weer een religieuze functie en werd het opnieuw als moskee in gebruik genomen.
Kunsthistorica Mariëtte Verhoeven bespreekt en illustreert vanuit het perspectief van transformatie en continuïteit in de geschiedenis van de Hagia Sophia.
Datum: dinsdag 8 februari 2022 19.00 - 19.30 Inloop; 19.30 - 20.30 Lezing en vragen. Men kan zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Locatie: Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141 in Nijmegen.