Wederopbouwgeschiedenis van Nijmegen

'Kijk Omhoog, Kijk Vooruit ' brengt jaren 45-65 in beeld

NIJMEGEN - In het (foto)boek ‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit', uitgave van Stichting Nijmegen Wederopbouwstad, wordt de na-oorlogse geschiedenis van de Nijmeegse binnenstad verwoord en in beeld gebracht. 

Na de bevrijding was het centrum van Nijmegen als gevolg van het bombardement en de bevrijding een gapend gat. Hoe moest Nijmegen opgebouwd worden: historiserend herbouwen of het bouwen van een modern, grootschalig centrum? 

Er werd gekozen voor een tussenvorm met het goeddeels oude stratenpatroon en veel kleinschalige winkels. Dat centrum moest toegankelijk zijn voor het vervoermiddel van de toekomst: de auto. Er kwamen brede winkel- en toegangswegen en een centraal plein, Plein 1944. Alleen het stadhuis en de Stevenstoren werden gerestaureerd.

Nijmegen kreeg een nieuw centrum (volgens de toenmalige burgemeester het meest moderne van het land) dat in zo'n vijftien jaar werd gebouwd. Een centrum waarop iedereen trots was, maar waar in de latere jaren veel kritiek op kwam: de wederopbouwarchitectuur zou lelijk zijn, het centrum van Nijmegen kon niet op tegen andere (oude) steden in Nederland.

Met het boek 'Kijk Omhoog, Kijk Vooruit' wil Stichting Nijmegen Wederopbouwstad het tegendeel laten zien: Nijmegen heeft een bijzondere centrum, een icoon uit de wederopbouwtijd. De oproep is: kijk maar eens omhoog! In het boek wordt onder meer ingegaan op de verwoesting van het centrum, de herbouwplannen, de herbouw zelf, de kenmerken van de wederopbouwarchitectuur, de mooiste panden in de Nijmeegse binnenstad en de straatwanden met aaneengesloten wederopbouwpanden. 

Voor meer informatie: www.wederopbouwstad.nl. Hert boek is te bestellen via p.c.hieltjes@gmail.com.