Expositie 50x Jozef Israëls

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Nog tot 3 april worden vijftig fotogravures van het werk van Jozef Israëls tentoongesteld in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, gevestigd in de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen.  

Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. Met name zijn werken van strandgezichten, vissers taferelen en voorstellingen uit de joodse geschiedenis brachten hem faam.

De lof voor Israëls werd bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid daarvan ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken uitgegeven door de drukkerij De Gebroeders E. & M. Cohen uit Nijmegen. Eén versie van deze map is nu in het bezit van Nijmegenaar Chris van Weel, een nazaat van Israëls, die ze ter beschikking stelt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Door middel van de gravures wordt ingegaan op het leven en werk van Israëls. Hierbij zal onder andere zijn enorme netwerk worden uitgelicht dat hij verkreeg door de vele buitenlandse reizen die hij heeft gemaakt. Daarnaast wordt zijn werk ingebed in de context van het negentiende-eeuwse Europa. Hierbij zal een speciaal licht worden geworpen op het joods-zijn van Israëls.

  Er zijn verschillende lezingen over Israëls en zijn omgeving, er is een middag voor kinderen georganiseerd in samenwerking met Theatergroep Gras en de Nijmeegse onderzoeker en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen vertelt over Israëls en zijn verhouding tot de Joodse gemeenschap.

   De expositie is te bezoeken van woensdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur, toegang is gratis. Het pand is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig bij je bezoek? Neem dan vóór je bezoek contact op met info@hvdng.nl.

www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl