Nijmegen en Elst in ‘Het verhaal van Nederland’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 2 gaan we terug naar de tijd van de Romeinen en Bataven (50 v. Chr. – 500) en volgen het spoor van de Romeinen in Nederland. Zij brengen ons land een nieuwe cultuur en ook nieuwe bewoners. Uitzending: woensdag 9 februari rond 20.35 uur bij de NTR op NPO 1

Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Maar waarom zijn de Romeinen opeens uit onze geschiedenis verdwenen? Batavenburg was ooit een stad bij het huidige Nijmegen. Nu liggen allerlei schatten uit de Romeinse tijd in Museum Het Valkhof. Een conservator vertelt alles over de kopstukken, zoals glaskunst en een echte ruiterhelm die werd gedragen door de Bataven. 

Schuurmans neemt ons mee naar de oude Valkhofburcht. Een belangrijk monument voor Nijmegen, maar ook waardevol voor de geschiedenis van Nederland. In de bossen van Heumensoord vertelt hij over de opstand van Julius Civilis. Tot slot daalt hij af onder de Grote Kerk van Elst. Hier bekijkt hij de indrukwekkende overblijfselen van twee Bataafse tempels. In de Romeinse tijd vierden mensen hier religieuze feesten en brachten offers aan Hercules.

Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland.

Podwalk door Nijmegen

Voor diegenen die er graag op uit gaan en zelf de geschiedenis willen beleven zijn er 10 bijzondere podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op reis door de geschiedenis. De podwalk door Nijmegen voert je vanaf de overkant van de Waal naar de binnenstad van Nijmegen. In deze wandeling combineren we het buitengevoel aan de oevers van de rivier met de rust van het stadspark en de gezellige drukte van de binnenstad. Tijdens deze wandeling vertellen we het verhaal van de Romeinen in Nederland. En gaan we op zoek naar de sporen die de Romeinse cultuur in Nijmegen heeft achtergelaten. Een belevenis voor jong en oud.

Door de koppeling met gps weet Schuurmans precies waar je bent. Hij vertelt je waar je naartoe moet en waar je moet kijken. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalk app Het verhaal van Nederland (gratis te downloaden via de app stores).