Afbeelding
Foto: Heyta Melssen

Zeven politieke partijen tekenen Cultuurhistorisch Convenant

Algemeen

NIJMEGEN - Zeven politieke partijen uit de Nijmeegse gemeenteraad hebben onlangs een Cultuurhistorisch Convenant ondertekend. Dit in aanwezigheid van afgevaardigden van een groot aantal cultuurhistorische instellingen en organisaties. Doel van de overeenkomst is een versterkte inzet en betrokkenheid bij de cultuurhistorie van Nijmegen. “Erfgoed is goud voor de identiteit en trots van de bewoners van Nijmegen én voor de aantrekkingskracht van de stad voor bezoekers, werkenden en toeristen. Het rijke verleden vertegenwoordigt belangrijke sociale, economische en culturele waarden”, aldus de ondertekenaars. 

Het is voor het eerst dat de politiek zich in meerderheid al vóór de verkiezingen uitspreekt over hun inzet voor erfgoed gedurende de komende coalitieperiode 2022-2026. De zeven partijen die het convenant ondertekenden, zijn CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Stadspartij, VVD en 50Plus. Mogelijk sluiten zich nog meer partijen aan. 

In oktober 2020 ging de gemeenteraad akkoord met de Erfgoedstrategie. Mirjam Blott, die de strategie in opdracht van de gemeente Nijmegen heeft opgesteld, betoogde dat het er niet alleen om gaat ‘ja’ te zeggen tegen de hoofdlijnen van de Erfgoedstrategie, maar zich in de raadsperiode ‘22 –‘26 maximaal in te spannen om maatregelen en budgetten in te zetten. Daartoe hebben de partijen zich nu verplicht. 

Hoewel de wethouder met de Erfgoedstrategie en de beschikbaar gestelde middelen duidelijke stappen heeft gezet, is er nog veel werk aan de winkel. De zeven partijen zijn het roerend eens dat investeren in het zichtbaar maken van cultuurhistorie hard nodig is. “Juist op het gebied van visualisaties van de vele tijdslagen loopt Nijmegen achter en valt er veel te winnen. Versterking van een gezamenlijke marketing en promotie van het voor Nederland zo unieke cultuurhistorische profiel van Nijmegen is een harde noodzaak. Bovendien spreken we ons uit voor een goed contact met het erfgoedveld en de vele vrijwilligers en professionals die zich dag in, dag uit, inspannen de geschiedenis van Nijmegen zichtbaar en beleefbaar te maken.”

Afbeelding
Afbeelding