Het bestuur van Stichting Wetswinkel Nijmegen. (Archieffoto: eigen foto)
Het bestuur van Stichting Wetswinkel Nijmegen. (Archieffoto: eigen foto)

Wetswinkel Nijmegen biedt gratis juridisch advies

Algemeen

NIJMEGEN - Stichting Wetswinkel Nijmegen is een non-profit rechtswinkel in Nijmegen die kosteloos juridisch advies verstrekt aan rechtzoekenden in Nijmegen en omstreken. “We streven ernaar het recht toegankelijk te maken voor iedereen en daarom zijn onze diensten helemaal gratis”, aldus de PR-commissie. 

Door Marcel Witlox

Bij Wetswinkel Nijmegen zijn Nijmeegse rechtenstudenten van de Radboud Universiteit werkzaam die zich op vrijwillige basis inzetten om eenieder te helpen met juridische vragen of problemen. “Wij vormen een laagdrempelig alternatief voor het inschakelen van een voor veel mensen onbetaalbare advocaat.” De groep bestaat uit 35 medewerkers. Iedereen heeft minstens een keer per maand spreekuur.

Waarvoor kan men bij jullie aankloppen? “Of het nou om een strafzaak gaat of om een conflict met de verhuurder; mensen kunnen bij ons terecht voor al hun juridische problemen. Wij voorzien onze cliënten onder andere van juridisch advies, helpen bij het opstellen van juridische documenten en kunnen indien nodig ook optreden als hun gemachtigde in een rechtszaak.”

Wat is jullie doelgroep? “De Wetswinkel is er voor iedereen die juridisch advies nodig heeft. We staan voor iedereen klaar en ontvangen dan een diverse groep aan cliënten.”

Wat voor soort vragen komen er zoal binnen? “Onze medewerkers behandelen veel soorten juridische kwesties in verschillende rechtsgebieden. Zo stellen onze cliënten geregeld vragen over het arbeidsrecht en huurrecht. In dit soort gevallen kan het bijvoorbeeld gaan over het recht op bepaalde uitkeringen bij ziekte of ontslag, geschillen met de werkgever of opzeggingsvoorwaarden bij huurovereenkomsten. Verder zien we ook regelmatig vragen binnenkomen over personen- en familierecht, bestuursrecht en in sommige gevallen zelfs strafrecht. We zijn van alle markten thuis.”

“Er komen nu voornamelijk meer mensen bij ons met juridische vraagstukken omtrent burenruzies en ten aanzien van problemen tussen huurders en verhuurders. Logisch. Als gevolg van de coronamaatregelen zijn mensen aanzienlijk meer thuis, wat maakt dat geschillen in de thuissituatie eerder ontstaan dan bijvoorbeeld problemen in het openbaar.”

Waarom werken jullie als vrijwilligers in de wetswinkel? “Werken bij de wetswinkel is de beste manier op je opgedane juridische kennis in de praktijk te brengen. Het werken met bestaande problemen maakt het zeer uitdagend en interessant. Bovendien is het een goede start van een juridische carrière en een uitstekende aanvulling van je cv.”

“Het leukste aan werken in de wetswinkel is dat je mensen kunt helpen. De dankbare mailtjes die je krijgt na het succesvol afronden van een zaak zijn de beste motivatie. Daarnaast vinden wij de maatschappelijke rol van wetswinkels belangrijk: iedereen moet namelijk zijn recht kunnen halen, ook als je minder geld te besteden hebt.”

Behalen jullie veel successen? “Jazeker, we krijgen vaak te horen dat het advies als het ware een soort steuntje in de rug is geweest om verdere (juridische) stappen te ondernemen.”

wetswinkelnijmegen.nl