Zorgen om de stijgende energieprijzen

PvdA Nijmegen wil meldpunt voor aanpak energiearmoede

NIJMEGEN - PvdA Nijmegen wil dat de gemeente Nijmegen mensen die in de financiële problemen raken door de stijgende energielasten gaat helpen. 

"Een meldpunt en campagne tegen energiearmoede moet gedupeerde een helpende hand bieden in de vorm van vroegsignalering, compensatie of hulp van een energie-coach", aldus raadslid Jasper Konijnenbelt. 
"Feit is dat er door de stijgende energieprijzen een nieuwe groep mensen ontstaat die het financieel lastig gaat krijgen. Laten we die Nijmegenaren op weg helpen naar een oplossing. Dat begint bij een duidelijke plek waar je met je problemen terecht kunt." Ook de woningbouwcoöperaties hebben een rol, volgens de PvdA Nijmegen. "Zij kunnen helpen door hun huurders die het lastig te hebben te verwijzen naar hulp van de gemeente. Ook hebben ze de verantwoordelijkheid voor het isoleren van hun woningvoorraad. We willen dat de gemeente alle coöperaties aanschrijft en ze dwingt hun woningbestand tegen de lamp te houden en waar nodig maatregelen te nemen. De tijd van tochtige huurwoningen moet voorbij zijn."



"Sommige mensen hebben bijvoorbeeld recht op de compensatie die door het Rijk is toegezegd. Het is wel van belang dat ze die dan ook krijgen. Daar kan de gemeente mee helpen. Als je geen recht hebt op energiecompensatie, kunnen er andere regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Op die manier kan het huishoudboekje op orde gebracht worden", aldus Konijnenbelt.

"Het is zaak dat de prijzen zo snel mogelijk normaliseren. Tot die tijd is het belangrijk dat mensen laagdrempelig kunnen aankloppen voor hulp. Een meldpunt precies voor het probleem waarmee je worstelt, helpt dan. Het schept herkenning en je voelt je minder alleen in je zorgen."