Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

De blik weer vooruit

Deze week presenteerde NEC het plan van aanpak waarom ik had gevraagd na de rellen van afgelopen oktober rond NEC-Vitesse. Hiermee breekt de tijd aan om weer samen naar de toekomst te kijken.

Even ter herinnering: in oktober verloor NEC de derby tegen Vitesse. Na de wedstrijd braken ernstige rellen uit, waarbij agenten belaagd werden, auto’s vernield en zelfs journalisten hun werk niet meer konden doen. In de nasleep hiervan heb ik NEC gevraagd om een plan van aanpak om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Uiteraard werken wij in deze kwestie, net als politie en Openbaar Ministerie, met de club samen.

NEC wil samen met ons personen die voor problemen zorgen gericht gaan aanpakken; waar nodig met straffen en waar het kan met het wijzen op consequenties van verkeerd gedrag, zodat het al vroeg gestopt wordt. 

Daarnaast gaan we nog vaker dan tot nu toe samen in overleg om het verloop van wedstrijden te bespreken en zaken bij te sturen. 

Ook gaat NEC een communicatieplan maken waar aandacht is voor positief gedrag, maar waar heel fout gedrag ook bespreekbaar gemaakt wordt, zodat voor iedereen duidelijk is waar de norm ligt.

Ik ben blij met de stappen die NEC gezet heeft. De wedstrijd van oktober heeft een lange nasleep gehad; niet alleen door de ingestorte tribune maar zeker ook door de rellen. Nu is het tijd om weer vooruit te kijken. 

"We willen werken aan een positief en sfeervol voetbalklimaat"

Want laten we eerlijk zijn; van alle bezoekers in het Goffertstadion is de overgrote meerderheid van goede wil. Ze komen om een leuke wedstrijd te zien, hun cluppie aan te moedigen of trakteren hun kinderen op een leuke voetbalwedstrijd. Deze mensen hebben net zo’n grote afkeer van de rellen die gebeurd zijn als de burgemeester dat heeft. Het is daarom tijd meer aandacht aan hen te schenken, en nog meer dan we voorheen deden, de raddraaiers te scheiden van de mensen die zich wel met recht supporter mogen noemen. Zo kunnen we werken aan een positief en sfeervol voetbalklimaat, waarbij het draait om het steunen van je club.

Ik heb er vertrouwen in dat we nu de zaken binnen een redelijke termijn weer kunnen draaien naar het goede. Dat is belangrijk voor ons allemaal, want NEC is toch ook een belangrijke vertegenwoordiger van onze stad. Wanneer de sportieve gang van het zaken op het veld dan ook nog eens goed gaat (en daar ziet het op dit moment wel naar uit) dan wordt het een mooie einde van het voetbalseizoen.




Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl