Warmtekussens maken langer gebruik van de buitenhoreca mogelijk

Duurzaam verwarmde terrassen voor Nijmeegse horeca; gemeente geeft korting

NIJMEGEN - Gemeente Nijmegen en de Nijmeegse horeca gaan minimaal 20 terrassen duurzaam verwarmen via verwarming uit speciale kussens waarbij geen warmte verloren gaat aan de buitenlucht. 


Met deze speciale kussens kan de horeca langer bezoekers ontvangen op de terrassen én wordt tegelijkertijd energie bespaard. Vorig jaar investeerden de gemeente en ondernemers al in deze kussens en vanwege het succes nu opnieuw. De eerste kussens - waarmee ondernemers tot 95% aan energie kunnen besparen - zijn al geleverd.

“De horeca is gelukkig weer open, al is het nog met beperkingen. Wij denken graag met deze branche mee. Dat deden we al door onder andere uitbreiding van de terrassen toe te staan, wat we blijven doen zolang de 1,5 meter norm geldt. En ondernemers die daarvoor gemeentegrond gebruiken, hoeven geen precariobelasting te betalen. Ook dit jaar niet. Maar ook door duurzame investeringen te stimuleren zoals voor deze warmtekussens die energiebesparing én langer gebruik van de buitenhoreca mogelijk maakt”, aldus Monique Esselbrugge, wethouder Economie van gemeente Nijmegen. Zij hoopt dat de actie net zo’n succes wordt als vorig jaar.

Vanwege de coronamaatregelen en de gevolgen hiervan voor de horeca, mogen horecaondernemers in Nijmegen hun terras uitbreiden. Zo behouden zij hun huidige capaciteit en kunnen ze aan hun herstel en toekomst werken. Een verwarmd terras zorgt ervoor dat bezoekers ook met koud weer hiervan gebruikmaken. 

In plaats van niet-duurzame heaters zet de Nijmeegse horeca speciale kussens in van Sit & Heat. Deze organisatie zet Warmte Coaches in die samen met de horecaondernemer kijken naar de huidige manier van terrasverwarming en het energieverbruik daardoor en vergelijken dat met duurzame verwarming via de verwarmde Sit & Heat kussens. Op basis van de wensen van de ondernemer doet de organisatie een voorstel waarin een bijdrage van gemeente Nijmegen is opgenomen. De maximale korting van de gemeente Nijmegen is 50% van de voorgestelde investering, met een maximum van 1.250 euro per ondernemer.


De kussens worden op maat geproduceerd voor de ondernemer zodat het verwarmde terras een verlengstuk is van de zaak. De kussen van Sit & Heat worden geproduceerd in een sociaal atelier waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.