Gezichten en namen van Nijmegenaren die omkwamen tijdens het bombardement in februari 1944 hebben een plek gekregen op de muren van het stadhuis in de Emaushof.
Gezichten en namen van Nijmegenaren die omkwamen tijdens het bombardement in februari 1944 hebben een plek gekregen op de muren van het stadhuis in de Emaushof.

Klokkenspel van leven, hoop en toekomst

Algemeen

NIJMEGEN - Uit de toren van de Stevenskerk in Nijmegen klinkt maandagochtend 21 februari een klokkenspel van leven, hoop en toekomst. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt tussen 11.00 en 12.00 uur op het carillon een zestiental optimistische melodieën uit met name de jaren dertig en veertig. 

Met deze muziek wil zij de dromen verbeelden van de bijna 800 Nijmegenaren die op 22 februari 1944 door een bommenregen gedood werden. Torenwachter Peter Kuipers zal het carillonspel met enkele stevige klokslagen maandagochtend aankondigen.

Het klokkenspel is een initiatief van brandgrens024.nl en is een vervolg op de 75e herdenking in 2019 van de verwoesting van het Nijmeegse stadshart. Aan de vooravond van die herdenking stonden toen in de binnenstad meer dan veertig koren, honderden muzikanten en tientallen vertellers stil bij de dromen van de slachtoffers van het bombardement in 1944. Er werd toen ‘een lint van leven’ gecreëerd mede dankzij vele tientallen hardlopers die met fakkels langs de met kaarsjes verlichte markeringen van de brandgrens liepen. Een herhaling van dat evenement is in coronatijd niet mogelijk maar met het klokkenspel vanuit de Stevenstoren is er nu een alternatief. 

Bij het bombardement in 1944 werd ook de Stevenstoren weggevaagd, vijf mannen van de Luchtbescherming die bovenin zaten, kwamen hierbij om het leven.

Brandgrens024.nl is een vrijwilligersorganisatie die met bijdragen van honderden mensen vanaf medio 2017 in de binnenstad een markering van de brandgrens heeft aangelegd met bijna 800 markeringen met daarop de namen van de slachtoffers van het bombardement. In 2019 verscheen mede op initiatief van Brandgrens024 een fotowand in de Emaushof met de gezichten en namen van de slachtoffers.

De officiële herdenking van het bombardement op dinsdag 22 februari vindt digitaal plaats vanaf 13.00 uur via RN7, Facebook en via het YouTube kanaal van de gemeente Nijmegen.

brandgrens024.nl

Programma stadsbeiaardier 

Beiaardier Fiebig speelt de volgende liedjes:

Land of Hope and Glory 

Eens zal de Betuwe in bloei weer staan

Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan

Breng eens een zonnetje onder de mensen

Comment me souvenir?

When I grow up

Sentimental Journey

When you Wish Upon a Star

We’ll Meet Again

Lilly Marlene

Paper Doll

Weet je nog wel, die avond in de regen

Veel mooier

Denk je nog aan die tijd?

Droomland

Mag ik dan bij jou?

Afbeelding
De 75e herdenking van het bombardement in 2019.