Sonja Tettero.
Sonja Tettero. Foto:

Rubriek De Mensen uit Nijmegen

NIJMEGEN - De Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden.

"Ik heb het momenteel super druk. Ik ben vertrouwenspersoon voor ongewenst gedrag, integriteit en klokkenluiders regelgeving. Ik werk voor zo'n 20 bedrijven. Doordat dit onderwerp nu erg actueel is, krijg ik ook meer meldingen binnen van mensen die zich niet veilig voelen op het werk", aldus Sonja Tettero. 

Onveilig gevoel

"Bijzonder is dat mannen vaak denken dat de melding over seksuele intimidatie gaat. Terwijl het bij de melders bijna altijd over een onveilig gevoel hebben bij hun leidinggevende gaat. Dat onveilige gevoel is dan eerder gebaseerd op het niet durven uiten hoe je je voelt. Het niet bespreekbaar durven maken van niet-integer handelen zoals misbruik maken van vertrouwelijke informatie of ongewenst gedrag en omgangsvormen. Mijn rol is vooral luisteren en adviseren en verleiden om toch de klacht bespreekbaar te maken." 

"Ik ben blij dat er nu meer aandacht is voor dit onderwerp in de samenleving. Het is zo belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Iedereen mag leren om te vragen wat je nodig hebt, je open te stellen, je kwetsbaar op te stellen om vertrouwen te kweken." 

"Alles heeft twee kanten, de werkgever ziet vaak niet wat er speelt. Maar de werkgever heeft wel verantwoordelijkheid en inspanningsverplichting om een sociaal veilige werkomgeving te faciliteren. De werknemer heeft een inspanningsverplichting om gebruik te maken van deze faciliteit en zijn klacht bespreekbaar te maken. Ik hoop op mijn manier een oplossend en positief steentje te kunnen bijdragen aan deze vaak complexe, maar boeiende problemen”, aldus Sonja Tettero.