Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Samen herdenken en vieren

Het is aanstaande dinsdag 78 jaar geleden dat Nijmegen midden op de dag werd opgeschrikt door een enorm bombardement. Een trieste dag in onze stadsgeschiedenis, zeker omdat het ging om bommen van de geallieerden, die eigenlijk bedoeld waren voor Duitse doelwitten. Nijmegen werd op 22 februari 1944 in het hart geraakt. Zo’n 800 mensen kwamen om. Onze binnenstad werd verwoest. De stad werd nooit meer hetzelfde.

Steeds minder mensen kunnen ons nog uit eigen ervaring over deze tijd vertellen. Gelukkig zijn er veel mensen in onze stad die zich inzetten om die verhalen op te schrijven en in beeld te brengen. Daar ben ik hen dankbaar voor. Want net zo belangrijk is dat veel mensen in onze stad nu, en later, die verhalen blijven lezen en horen. Zodat de slachtoffers voor altijd herinnerd blijven en de lessen uit oorlogstijd ook door nieuwe generaties geleerd kunnen worden.

Daarom is herdenken iets dat je bij uitstek samendoet als Nijmegenaren, jong en oud, met verschillende achtergronden. Maar helaas lieten de coronamaatregelen het dit jaar nog niet toe dat we met honderden samen het bombardement kunnen herdenken. Althans, niet op het Raadhuishof. 

"Samen herdenken en samen feestelijkheden vieren maakt ons als samenleving sterker"

Net als vorig jaar hebben we wel een mooie uitzending opgenomen, met bijzondere beelden en verhalen van gewone, dappere Nijmegenaren ten tijde van het bombardement. Ik leg aansluitend een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers, bij het monument De Schommel. Hopelijk kunt u via televisie of online, en in gedachten, bij deze 78e herdenking aanwezig zijn.

Nu de maatregelen steeds verder losgelaten worden, heb ik mijn hoop erop gevestigd dat wij op 4 mei samen kunnen herdenken op het Keizer Traianusplein. En dat we op 5 mei onze vrijheid echt kunnen vieren. Samen stilstaan bij wat de oorlog betekend heeft, maakt het nog indrukwekkender. En samen herdenken, maar ook samen feestelijkheden vieren, maakt ons als samenleving sterker. 

Daarom is het bijvoorbeeld jammer dat de versoepelingen waarschijnlijk te laat komen om Carnaval, een echt volksfeest, in groten getale te kunnen vieren. Maar laten we ook blij zijn met kleinere stappen en de mogelijkheden aangrijpen om elkaar weer op te zoeken. Want dat hebben we allemaal gemist.

De speciale uitzending ter herdenking van het bombardement op Nijmegen is op dinsdag 22 februari om 13.00 uur te zien op televisie bij RN7 en via het Facebook- en YouTubekanaal van de gemeente Nijmegen.



Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl