Luiercontainer met inzamelwagen van Dar. (Foto Dar)
Luiercontainer met inzamelwagen van Dar. (Foto Dar) Foto: Dar

Mogelijk uitbreiding van luierinzameling

NIJMEGEN - Gemeenten in de Dar-regio startten vorig jaar op verschillende momenten met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. En met succes. Inwoners van de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar en Wijchen leverden in 2021 samen bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal in. Dat wordt allemaal gebruikt als grondstof.

De gemeente Nijmegen startte in september 2021 met een proef bij 11 kinderdagverblijven. In gemeente Nijmegen haalde Dar ruim 40.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal op. Samen met de gemeente is Dar nu in gesprek om deze proef verder uit te breiden. De verwachting is dat er medio 2022 in de hele gemeente Nijmegen luiercontainers komen te staan. De plannen hiervoor komen februari/maart in de gemeenteraad.

Door luiers en incontinentiemateriaal apart weg te brengen, houden bewoners minder restafval over. Daarnaast zorgt het voor meer grondstoffen. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. "Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!", aldus Dar. Meer weten? Kijk dan op www.dar.nl/luiers .