Twee kerken moeten op termijn sluiten: 'Elke sluiting doet pijn'

NIJMEGEN - Het bestuur van de parochie Heilige Drie-eenheid heeft het bisdom gevraagd om twee kerken aan de goddelijke eredienst te onttrekken. 

Het gaat om de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk aan de Hatertseweg in Nijmegen en de O.L. Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal.

Al jaren loopt het aantal kerkgangers terug. Door de coronapandemie is deze afname nog groter geworden. Ook zijn er steeds minder vrijwilligers en de tekorten lopen op. "We kunnen niet wachten tot de laatste parochiaan het licht uitdoet," zegt vice-voorzitter Ruud de Quay van het parochiebestuur.

Bij de keuze voor sluiting van juist deze kerkgebouwen is gekeken naar de vitaliteit van de locaties: het aantal kerkgangers, vrijwilligers, activiteiten en bijzondere vieringen. Daarnaast is gekeken naar de geografische spreiding van kerkgebouwen binnen de parochie. 

"Die vitaliteit is een van de belangrijkste kernpunten van onze visie voor de komende jaren. We beseffen ons goed dat elke kerksluiting pijn doet", zegt pastoor Jacques Grubben. "Mensen hebben hierin de belangrijkste momenten van hun leven gevierd. Ze zijn er gedoopt, getrouwd of hebben hier de uitvaart van een dierbare meegemaakt. Daarom hebben we dit besluit ook niet over een nacht ijs genomen."
Op 22, 23 en 24 februari zijn er bijeenkomsten speciaal voor betrokken parochianen waarop het besluit nader wordt toegelicht en waar ze kunnen reageren. Aanmelden is verplicht en wel via parochiecentrum@h3eenheid.nl of tel. 024 - 355 3630. Het parochiebestuur neemt ruim de tijd voor dit proces. De kerken zullen nog zeker tot 1 januari 2023 in gebruik blijven als Godshuis.




Over de O.L.V. van Lourdeskerk:

De Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk (Hatertseweg 113) is in 1925 gebouwd naar een ontwerp van architect Henri Thunnissen. De kerk werd gebouwd omdat de Groenestraatkerk te klein was geworden voor het aantal parochianen. Het bakstenen kerkgebouw heeft een breed middenschip en een koepel op de viering. Twee torens die aan de voorzijde gepland waren, zijn nooit gebouwd. Naast de kerk is de Lourdesgrot gebouwd, een kopie van de grot in Lourdes waar Maria aan Bernadette zou zijn verschenen.

Over de O.L.V. van het Heilig Hartkerk:

De Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal (Oude Kleefsebaan 123a) is in 1966 gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Strik. Begin 20e eeuw moesten parochianen uit Berg en Dal via de steile Holleweg op en neer naar Beek. Daar kwam een einde aan toen de Missionarissen van het H. Hart, beter bekend als de paters van Tilburg, in 1927 het landhuis de Wijchert kochten. Ze lieten er een rectoraatskerk bouwen. Veertig jaar later kreeg architect Jan Strik de opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen voor ongeveer 600 personen, die een sfeer heeft van menselijke ontmoeting. Jonge kunstenaars kregen de opdracht om het sobere kerkgebouw verder te verfraaien.

Over de parochie:

De Rooms-Katholieke parochie Heilige Drie-eenheid bestaat sinds 2012. Hieronder vallen onder meer Nijmegen-Midden, Dukenburg, Berg en Dal, Heilig Landstichting en Malden.

Met verschillende kerkgebouwen en gemeenschappen vormen wij één veelkleurige en veelzijdige parochie. Samen zijn wij één gemeenschap in naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, die ons verbindt en inspireert.

De parochie telt zeven kerklocaties: de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk (Hatertseweg), de Heilige Antonius en Sint Annakerk (de zogeheten Groenestraatkerk), de Kruispuntkerk (Hatert), de Ontmoetingskerk (Dukenburg), de Cenakelkerk (Heilig Landstichting), de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk (Berg en Dal), en de Heilige Antonius Abt (Malden). De wijk Brakkenstein maakt deel uit van onze parochie, maar de kerk in Brakkenstein is van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament.

In de parochie zijn zo'n 870 vrijwilligers actief.