Interieur van Hotel Metropole Nijmegen 1910.
Interieur van Hotel Metropole Nijmegen 1910. Foto:

Geschiedenis van Métropole

Bombardement verwoest in Jugendstil opgetrokken hotel

NIJMEGEN - Binnenkort herdenken we voor de 78e keer het vreselijke bombardement van 22 februari 1944 dat nagenoeg de hele binnenstad van Nijmegen verwoestte. Zo ook het fraaie in Jugendstil opgetrokken Hotel Café-Restaurant Métropole aan de Lange Burchtstraat 22, dat van 1900-1912 eigendom was van Hendrik en Johannes Gubbels.

Door Rudeke van Leer

Door familie-onderzoek kwam ik er achter dat Hendrik Gubbels de man was van de peettante van mijn vader. Het pand heeft destijds gestaan op wat nu de hoek Burchtstraat / Marikenstraat is.

In 1899 staat hier een huis, erf met schuur, dat door H. Siewe verkocht wordt aan de hotelhouders Gebroeders H. en J. Gubbels voor 8.000 gulden. De broeds sluiten een hypotheek af van 46.500 gulden met een aflossingsperiode van 25 jaar. In de akte wordt vastgelegd dat het bedrag besteed wordt 'voor de gestichte en te stichten gebouwen'.

In een brief aan B&W Nijmegen vragen ze in 1899 'toelating tot het afbreken van perceel nr. 22 aan de Lange Burchtstraat te Nijmegen en tot het wederopbouwen tot Hotel Café-Restaurant volgens bijgaande tekening'. 
Op een van de bouwtekeningen van Architecten Hoffmann & Gerrits is te zien dat het hotel de naam 'Grand Hotel Gubbels Café-Restaurant' moet krijgen. Dit is later veranderd in 'Hotel Métropole Café-Restaurant'. Op een andere tekening zijn bovenin de kamers voor het personeel gepland. In 1909 krijgen ze toestemming van de gemeente tot het aanleggen van een huisriolering.

In 1912 wordt Métropole inclusief 'de gehele inventaris, behalve de meubels in de 2 privévertrekken en de kleederen en lijflinnens tot hun persoonlijk gebruik behorende' verkocht. In dat jaar vertrekken de broers uit Nijmegen. 

In datzelfde jaar neemt H. Spinhof het hotel over; in 1915 G. Pilger en in 1932 J. Meijboom. In 1956 laat de familie Meijboom een nieuw hotel bouwen aan de Bisschop Hamerstraat.

(Met dank aan het Regionaal Archief Nijmegen)