Tegen het vergeten... L. Th. Lehmann

NIJMEGEN - Er is zaterdag 19 februari een activiteit in de reeks Tegen het vergeten. Ditmaal staat de raadselachtige en veelzijdige L.Th. Lehmann centraal, de dichter die het niet wilde zijn. 

In het Poëziecentrum Nederland, gevestigd in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen, zijn van 14.00 tot 16.00 uur te gast biograaf Jaap van der Bent, bloemlezer Erik Bindervoet en schrijversweduwe Alida Beekhuis. De biograaf houdt een inleiding en daarna volgt een gesprek, geleid door Peter Altena en Wim van Til. Lehmann (1920-2012) werd door veel dichters en lezers zeer gewaardeerd, maar een dichter als andere dichters wilde hij niet zijn. Biograaf Jaap van der Bent schetst in 'De dichter die het niet wilde zijn' een indringend beeld van een man die worstelde met zijn rollen in het verleden en het heden, maar die zich tegelijkertijd zonder enige terughoudendheid liet kennen als danser, als choreograaf, als scheepsarcheoloog, als vertaler, als componist.

Weinigen kenden hun Lehmann zo goed als Alida Beekhuis, die decennia met hem reisde en leefde. De poëzie, die hij ogenschijnlijk tussentijds schreef, wekte de begeerte van bloemlezers, maar zij allen werden getroffen door het verbod van Lehmann: ‘gij zult niet bloemlezen'. Dat is exact de titel die Erik Bindervoet meegaf aan de bloemlezing uit de aanstekelijke poëzie van Lehmann. 

Entree 7,50 euro, aanmelden: poeziecentrumnederland@gmail.com.