Ieke Berens (rechts) en Chris Zylicz bij de oven.
Ieke Berens (rechts) en Chris Zylicz bij de oven. Foto:

Met brood bakken werken aan zelfvertrouwen

Bakkerij Koekkoek een sociale onderneming met een missie

NIJMEGEN - Bakkerij KoekKoek is een bakkerij met een missie. "Jongeren met psychische klachten gaan bij ons in de bakkerij een werktraject aan dat het hen uiteindelijk makkelijker moet maken om betaald werk te vinden, te gaan studeren of terug te gaan naar school. Wij hebben in onze bakkerij nu weer plekken voor nieuwe jongeren", weet Ieke Berens van Bakkerij Koekkoek.

Door Marcel Witlox

De sociale onderneming Bakkerij KoekKoek verkocht van december 2020 tot december 2021 vanaf het Honingterrein in Nijmegen koeken en taarten. Omdat het oude fabrieksterrein plaats maakt voor woningen, ging KoekKoek op zoek naar een nieuwe locatie. En deze is gevonden in de Molenpoort Passage, waar nu sinds een maand banket gebakken en verkocht wordt.

Al deze heerlijkheden worden gemaakt door Chris, Ieke en de verschillende jongeren die arbeidsmatige dagbesteding in de bakkerij hebben. "Bakkerij KoekKoek is een zogeheten zorgbakkerij, waar jongeren met een psychiatrische kwetsbaarheid een werktraject kunnen aangaan. Deze jongeren zijn tussen de 16 en 27 jaar en vinden het moeilijk een eigen plekje te vinden in onze maatschappij. Ze komen uit therapie, zijn vastgelopen op school of weten niet goed hoe ze verder willen in hun leven." 

"In de bakkerij werken ze doelmatig aan verschillende vaardigheden. Ze oefenen bijvoorbeeld met het aangaan van gesprekken, het vergroten van belastbaarheid, het stellen van grenzen, samenwerken of alleen al het op tijd aanwezig zijn. In deze trajecten werken de jongeren toe naar een einddoel, welke voor elke jongere anders kan zijn en ook aangepast kan worden gedurende het proces."

"Er is altijd veel persoonlijke aandacht, er werken meestal tussen de twee en vier jongeren tegelijk, met één of twee begeleiders. De taken lopen erg uiteen, er zijn veel verschillende koeken en cakes voor te bereiden, te bakken en in te pakken. En ook de taarten moeten worden gebakken, opgemaakt voor in de winkel of voor bestellingen van cafés en restaurants. Ook behoren het helpen van klanten in de winkel en het wegbrengen van de bestellingen tot de mogelijke taken. Er is in ieder geval geen dag hetzelfde in de bakkerij!"

Wat vinden de jongeren zelf van het werken bij bakkerij KoekKoek? Door verwacht te worden in de bakkerij en door met de andere jongeren te bakken, voel ik me nu voor het eerst sinds lange tijd niet meer depressief”, meldt één van hen. Anderen vullen aan: “Ik had een leuke en leerzame tijd bij Bakkerij KoekKoek, ik heb hier het zelfvertrouwen gekregen om met plezier te beginnen aan mijn nieuwe baan.” 

“Door het werken bij bakkerij KoekKoek kan ik nu zonder paniekaanvallen naar school, ook voel ik me zekerder over mezelf. Zo ben ik laatst voor het eerst zelf een weekend weg geweest.” “Eerst dacht ik dat ik niks kon, maar ik merk in de bakkerij dat ik eigenlijk best veel kan.” 

Misschien zoek jij wel een plek als Bakkerij KoekKoek of ken je iemand die gebaat is bij een veilige ontwikkelomgeving, neem dan vooral contact op met Koekkoek via ieke@bakkerijkoekkoek.nl.
www.bakkerijkoekkoek.nl


Jaarlijks werkzaamSinds de start van onze ondermening op 1 december 2020 hebben er 15 jongeren bij ons gewerkt, een aantal daarvan werken nog steeds bij ons. De duur van de begeleiding is erg afhankelijk van het doel van de jongeren. De ene jongeren werkt 6 maanden bij ons, voor een ander is het fijn om in 2 jaar bij de bakkerij toe te werken naar de volgende stap. 

Afbeelding
Afbeelding