Samen is leuker. De personen op de foto zijn niet de in het verhaal genoemde mensen. (Foto: Roy Beusker)
Samen is leuker. De personen op de foto zijn niet de in het verhaal genoemde mensen. (Foto: Roy Beusker) Foto: Roy Beusker

'Ik heb de regie over mijn leven terug'

Project Ondersteunend Contact van Humanitas Nijmegen

NIJMEGEN - “Ik zat in een diep dal en voelde me lamgeslagen”, vertelt Linda (53) over haar leven ruim een jaar geleden. Na een jarenlang huwelijk was ze gescheiden en voor het eerst van haar leven stond ze er alleen voor. Ze kwam in contact met het project Ondersteunend Contact van Humanitas Nijmegen en ontmoette Gonny, die haar maatje werd. Linda zit nu weer goed in haar vel en heeft de regie over haar leven terug.

“Na mijn scheiding merkte ik dat ik helemaal niet wist hoe het is om alleen te zijn en hoe ik met de stilte moest omgaan”, vertelt Linda over haar leven van een jaar geleden. Tijdens haar zoektocht naar hulp kwam ze bij Humanitas terecht. De werkwijze sprak haar aan. 

Luisterend oor

Een maatje van Humanitas Ondersteunend Contact helpt iemand die zich alleen voelt bij het vergroten van het sociale netwerk. Het maatje biedt een luisterend oor en gaat met de deelnemer bijvoorbeeld wandelen, de buurt verkennen of een drankje drinken. Ondertussen gaan ze samen aan de slag met het uitbreiden van het netwerk en het versterken van het zelfvertrouwen van de deelnemer. 

Linda kreeg eerst een kennismakingsgesprek met vrijwillig coördinator Jan van Hoften. Hij stelde vragen en spitste haar hulpvraag toe. Ze had behoefte aan iemand die kon luisteren, maar die ook meedacht over het oppakken van nieuwe activiteiten, waar ze mensen kan ontmoeten.
Humanitas regelde een match en Linda maakte kennis met haar maatje Gonny. “Na mijn pensioen was ik op zoek naar leuk vrijwilligerswerk. Maatje worden bij Humanitas sprak me aan omdat je in die rol geen hulpverlener bent, maar ook geen vriendin. Je zit daar tussenin. Gedurende een jaar ondersteun je iemand bij het bereiken van zijn of haar doelen. Daar wilde ik graag aan bijdragen”, vertelt Gonny.
De vrouwen hadden meteen een klik, maar in het begin was het nog zoeken hoe Linda haar doelen vorm kon geven. Vanwege de lockdown waren er geen activiteiten waar ze bij kon aansluiten. Linda: “We zijn veel gaan wandelen. Dat gaf mij de gelegenheid om mijn verhaal te doen. Gonny is echt geknipt voor de rol van maatje. Ze stond open voor wat ik nodig had, maar gaf me ook inzicht in mijn gedrag.”

Soms kreeg Linda opdrachten van haar maatje, zoals: bedenk wat de zeven leukste dingen zijn die je in je leven nog wil doen. Linda: “Een scheiding brengt veel teweeg, maar ik kon nu rustig nadenken over wat ik nodig had. Gonny hield me een spiegel voor en liet me inzien dat er nog een hele wereld voor me open ligt, maar ik moest wel zelf aan de slag.” 

Danslessen

Linda’s leven is behoorlijk veranderd en na een jaar kijkt ze tevreden terug. “Ik ga nu starten met zwemmen en denk erover om danslessen te nemen. Zo bouw ik het langzaam op en kan ik nieuwe mensen leren kennen. Gonny heeft mij echt een cadeautje gegeven. Het zelfvertrouwen dat ergens diep in mij verborgen lag, heeft ze weer aangeboord. Ik ben er klaar voor om de volgende stappen te zetten en ik weet zeker dat het met mij goed komt.”

Heb je behoefte aan een maatje van Humanitas Nijmegen Ondersteunend Contact? Neem dan contact op met: Ans Aerts, tel. 06 - 49758011, a.aerts@humanitas.nl, www.humanitas.nl/nijmegen-eo