Workshop 'Druk je eigen Israëls'

NIJMEGEN - Op de huidige tentoonstelling 50x Jozef Israëls in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een collectie gravures te bewonderen die een goed beeld geven van de kunstwerken die deze kunstenaar gedurende zijn leven heeft gemaakt. 

Nog op de zaterdagen 19 maart en zaterdag 2 april verandert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in een atelier en krijg je de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om een gravure te maken. Op deze middagen mag je zelf aan de slag gaan met de zogenoemde 'droge naald' techniek. Door een afbeelding in een plaat te krassen en deze vervolgens af te drukken met behulp van een linopers kun je zelf je eigen gravures komen maken.

Bingo

GROESBEEK - Vogelvereniging De Gekleurde Zanger uit Groesbeek houdt zaterdag 12 maart een bingoavond met als prijzen vleesschalen, fondueschalen, rollades en tassen vol boodschappen, waaronder een supervleesschaal. De bingo is in Wijkcentrum Op de Heuvel aan Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur, aanvang bingo om 20.00 uur. Er worden 18 rondes gespeeld en er is één super ronde. Een grote kaart kost 10,00 euro. 

Signeersessie 'Haar erenaam was moeder'

NIJMEGEN - Begin februari verscheen het boek 'Haar erenaam was moeder' van auteur Fransiska Kleijer. Er is zaterdag 12 maart een signeersessie van 14.00 tot 15.00 uur bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen. 'Haar erenaam was moeder' is de waargebeurde kroniek van de familie Bogers die gebaseerd is op onder meer brieven, documenten, getuigenissen en interviews.  

Deze familiegeschiedenis begint als de jonge Stans van Belkum in 1918 op de boot stapt en via New York en San Francisco naar Nederlands-Indië reist om zich daar bij haar man te voegen. Over die reis en haar leven in de Oost schrijft ze lange brieven naar haar familie. Zij en haar dochter worden geïnterneerd in een jappenkamp en wat zij daar meemaken, zal hen altijd bijblijven.

Repair Café 

NIJMEGEN - In het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid staat zaterdag 12 maart van 11.00 tot 14.00 uur het team van Repair Café Dukenburg voor u klaar om u te helpen met allerlei reparaties. Het Repair Café in het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid aan Tolhuis 44-44 is gratis toegankelijk. Er is volop gratis parkeergelegenheid.

Gereedschap en in beperkte mate materiaal om reparaties uit te voeren, zijn aanwezig. De materialen die gebruikt worden voor een reparatie zijn verkrijgbaar tegen kostprijs. Een vrijwillige bijdrage in de pot wordt op prijs gesteld. Voor meer info tel. 024-3452113 of mail naar repaircafe@creatiefcentrumnijmegen-zuid.nl.

Israëls en de Haagse School

NIJMEGEN - Kunsthistorica Mariska Jansen gaat zaterdag 12 maart tijdens een lezing in op de stijl van het realisme en hoe deze zich uitte op Nederlandse bodem. De rol van Jozef Israëls als één van de grondleggers van de Haagse School zal hierbij worden uitgelicht. De lezing is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan Mariënburg 26 in Nijmegen van 16.00 tot 17.00 uur. Uiteraard worden verschillende werken uit de tentoonstelling rondom Israëls gedurende deze lezing besproken. Wat was nou precies de Haagse School? En was er verschil in deze groep en de School van Barbizon in Frankrijk?

De schilderijen, etsen en lithografieën van Jozef Israëls (1824-1911) worden gerekend tot de stijl van het realisme. Rond 1850 ontwikkelde deze stroming zich in de schilderkunst van Europa. Kenmerkend voor deze kunst is het afbeelden van echte mensen en de natuur zonder idealisering. Kunstenaars van het realisme werkten niet meer enkel in het atelier, maar trokken ook naar buiten om te tekenen en schilderen wat ze zagen. 

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

NIJMEGEN - De Klif aan de Pijlpuntstraat 1 in Nijmegen is zaterdag 12 maart het decor voor een kinderkleding- en speelgoedbeurs. Publiek is welkom van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis.

De kleding is gesorteerd op maat (vanaf maat 86 tm XS). Er is jongen/meisje kleding, boven-/onderkleding, sportkleding/schoenen, laarzen, verkleedkleding, skeelers, DVD’s, spelletjes, boeken, speelgoed en veel meer. De jurken, jassen, vestjes en verkleedkleren hangen apart aan rekken. Kinderen onder de 12 jaar zonder begeleiding niet toegestaan. Grote shoppers mogen niet mee naar binnen, het publiek krijgt er één van de organisatie. Je betaalt aan de kassa 10% extra, die opbrengst gaat onder meer naar basisschool de Oversteek en SBO de Windroos. Stichting Kledingbank Nijmegen ontvangt de kleding die de inbrengers hebben gedoneerd. Let op: er is geen pinvoorziening, neem contant geld mee.