Afbeelding
Foto:

Van Schaik ziet opening na goed verlopen derby: “Unieke derby-sfeer
terugkrijgen”

Algemeen directeur Wilco van Schaik is blij met de stappen die de supporters van zowel NEC als Vitesse de afgelopen week rondom de derby hebben gezet richting een toekomst met uitpubliek. Hij was te spreken over de acties die beide supportersverenigingen hebben opgezet en de goede sfeer op de laatste training en het uitzwaaimoment in Nijmegen.

"Beide supportersgroeperingen hebben de ernst van de situatie ingezien. Dat we de derby op een andere manier moeten gaan beleven. Nu was dat zonder uitpubliek. Ik vond het mooi dat zowel onze supporters als die van Vitesse wel lieten zien dat ze dat graag willen. Ik denk dat het enige wat kon helpen om dat weer bespreekbaar te maken, dat we een rustige derby zouden hebben. Dat is gebeurd. Dit is dan nu de opening om met elkaar te gaan kijken om de unieke derby-sfeer weer terug te gaan krijgen, met hopelijk weer uitpubliek.”
Dat zal dan wel op een andere manier moeten dan het op 17 oktober is gegaan. Van Schaik denkt dat iedereen dat wel beseft. "Dat is ook de uitdaging voor onze clubs, maar ook voor de supportersgroepen. We moeten een andere derby-beleving neer gaan zetten. Ik heb er vertrouwen in dat dat kan, door hoe we ons in de afgelopen twee weken hebben gedragen. Er is wel iets gebeurd, maar in het teken van een derby is dat niet noemenswaardig.”
Van Schaik is weliswaar blij met de laatste training, de berichtgeving van Omroep Gelderland daaromtrent steekt hem. "Ik vond het een kwalijke zaak hoe Omroep Gelderland toch geprobeerd heeft om het vuurtje op te stoken. Dat vond ik journalistiek onwaardig.” Omroep Gelderland berichtte via haar kanalen over de leus Arnhem dood die kortstondig werd gezongen door fans. "Iedereen die daar aanwezig geweest is, kon beamen dat het een uitstekend verlopen training is geweest met een positieve sfeer. Als je dan als journalist per se iets wil doen, had je bijvoorbeeld kunnen benoemen dat er voor het eerst in heel lange tijd vuurwerk afgestoken mocht worden. Maar rondom dat onderwerp ligt de journalist te slapen. "
Het spandoek van de Vitesse-fans bij de opkomst had een kleine knipoog naar de eerdere derby met de tekst ‘pure passie'. Van Schaik: "Dat is de humor. Als we op die manier met elkaar omgaan, dat dat moet kunnen. Ik hoop in de komende derby-beleving dat we humorvolle acties krijgen, die echt leuk zijn. Met goed gevonden humor en scherpe invalshoeken. Tegen het randje aan, maar wel scherp en met humor. Dat moet je ook kunnen accepteren. Daar hebben we over gesproken met de supportersvereniging. Dit gaat echt niet voorbij aan de strijd en emotie die er is. Dan mag de scherpste en leukste actie winnen.” Of er in de toekomst weer uitsupporters welkom zijn? "Ik denk wel dat alle supporters, zowel van Vitesse als van NEC, er alles aan gedaan hebben om te laten zien dat het ook rustig kan als we erom vragen. Dat is een voorbode en in ieder geval een heel positief signaal vanuit de supporters. Dat gaan we met vierhoek, clubs en supporters bespreken. We hebben zondag een hele goede stap gezet met zijn allen.”