Het kunstwerk van |Arie Berkulin.
Het kunstwerk van |Arie Berkulin. Foto: Mieke Koenen

Overhandiging handtekeningen petitie ‘Maak de Romeinse cijfers van Arie Berkulin weer zichtbaar’

Algemeen

NIJMEGEN -  De petitie ‘Maak de Romeinse cijfers van Arie Berkulin weer zichtbaar’ is door ruim 500 mensen ondertekend. De handtekeningen worden donderdag 10 maart aangeboden aan B&W. Dat gebeurt in De Lindenberg (Valkhofzaal) in Nijmegen tijdens een programma van 15.00 tot 17.00 uur.  

Noviomagus, het beeld van Berkulin dat Nijmegen in 1995 zo precies op de juiste plaats op de Waalkade heeft laten zetten - op een kruising van zichtlijnen, in de buitenbocht van de rivier -  is met de herinrichting van de kade onder aan de trap gezet waardoor haar betekenissen niet meer zichtbaar zijn. “De verwijzing naar ons Romeinse verleden is verloren gegaan. Dat moet hersteld worden vinden ruim vijfhonderd mensen die de petitie hebben ondertekend.” 

Wethouder Noël Vergunst is uitgenodigd om de handtekeningen namens B&W in ontvangst te nemen. Kunstenaar Arie Berkulin is daarbij zelf aanwezig. 

Wim Hompe, oud wethouder en oud voorzitter van Stichting Gelderse Beeldende Kunst, vertelt wat er wel en niet goed gaat met kunst in de openbare ruimte. Hans van Lunteren, beeldend kunstenaar en lid van de adviescommissie die Berkulin indertijd de opdracht gaf, gaat in op kunst in de openbare ruimte en de betekenis van een plek voor een kunstwerk. 

Aanmelden via info@miekekoenen.nl 

Voor een interview met Arie Berkulin: https://vimeo.com/640457543

Afbeelding