Concert op het Königorgel

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Vier Nijmeegse organisten verzorgen dinsdag 15 maart een concert op het Königorgel in de Stevenskerk in Nijmegen. De organisten Jetty Podt, Joost Langeveld, Berry van Berkum en Dirk Luijmes nemen muziek van Bach als uitgangspunt. Ze halen nog even alles uit de kast voordat het orgel een aantal maanden in ‘zomerslaap’ gaat. 

Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten zijn uitsluitend online verkrijgbaar via www.nijmeegseorgelkring.nl. De kerk is niet verwarmd, dus trek warme kleren aan.

Restauratie

In de maanden april tot en met september vindt in de Stevenskerk de restauratie plaats van de Noorder- en Zuiderkapel. Om het Königorgel te beschermen tegen alle vuil en stof, wordt het orgel in plastic verpakt. Dit betekent dat komend concertseizoen geen gebruik wordt gemaakt van het Königorgel.

Dat wil niet zeggen dat er komende zomer helemaal geen concerten meer plaatsvinden. Er zijn namelijk meer instrumenten voor ‘orgel’concerten beschikbaar, zoals het historische koororgel, een kistorgel en een harmonium. Het aantal concerten is komend jaar wel minder, omdat de programmering en de musici die specifiek deze instrumenten bespelen, beperkter is. Tijdens de concerten werken de organisten vaak samen met zangers of andere instrumentalisten. Deze concerten vinden plaats in twee blokken van drie concerten: de dinsdagen 21 juni, 28 juni en 5 juli en aan het eind van de zomer op de dinsdagen 16,  23 en 30 augustus.