Betaalbaar Wonen debat

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Zondag 13 maart houdt de Piratenpartij Nijmegen het groot Betaalbaar Wonen debat in de Thiemeloods in Nijmegen. Samen met vertegenwoordigers van woningbouwcorporatie Gelderland, studentenvakbond AKKU, de stadsnomaden en Huurteam Nijmegen gaat de Piratenpartij in discussie met het publiek over betaalbaarheid van wonen in Nijmegen. 

“Aanleiding is het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen. Hierdoor behoren de Nijmeegse studentenkamers tot de duurste van Nederland. Waar studentensteden zoals Groningen afgelopen jaar ruim 1.100 zaken bij de Huurcommissie zijn aanbracht bleef Nijmegen in 2021 steken op een schamele 249 zaken. En dat terwijl in bijna 90 procent  van de geschillen de Huurcommissie de huurder in het gelijk heeft gesteld. Hierdoor is voor veel huurders een lagere huurprijs vastgesteld of werd achterstallig onderhoud aangepakt”, aldus de Piratenpartij Nijmegen 

Ook wordt deze middag gediscuteerd over de invoering van tijdelijke erfpacht. De Piratenpartij is een warm pleitbezorger van de invoering van tijdelijke erfpacht. “De koper van een woning hoeft dan alleen nog maar de woningwaarde te financieren, voor de grond betaalt hij een jaarlijks bedrag, canon genaamd, aan de gemeente Nijmegen. Naast het aanmerkelijk drukken van de koopsom, heeft erfpacht nog een tweede doel: speculatie voorkomen en zorgen dat de woningen behouden blijven voor de doelgroep, starters en mensen met een binding met de regio Nijmegen.

Het debat in de Thiemeloods aan de Leemptstraat 34 in Nijmegen is gratis bij te wonen en voor iedereen toegankelijk en wordt ook live gestreamd. Aanvang 15.30 uur en de link is te vinden op de agenda van de Thiemeloods.