Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls.
Column van de burgemeester

Verkiezingen

Algemeen

Aankomende week vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Normaal goed voor veel media-aandacht, maar dat is nu wat minder. Ook dit belangrijke moment in onze democratische samenleving wordt deels overschaduwd door de gebeurtenissen in Oekraïne.

We kijken al enkele weken met zijn allen vol afgrijzen naar de gebeurtenissen in Oekraïne, ver weg maar ook zo dichtbij. En de gevolgen van de oorlog laten zich ook hier steeds meer merken; oplopende prijzen aan de pomp en voor energie, en de komst van steeds meer vluchtelingen, ook naar Nederland en naar Nijmegen. Er wordt momenteel keihard gewerkt om de gevolgen van de oorlog hier in goede banen te leiden; door vrijwilligers, door gemeenten, veiligheidsregio’s en door de rijksoverheid.

En dan komen nu de gemeenteraadsverkiezingen. De agressie in Oekraïne laat weer zien dat leven in een democratie en een vrije samenleving niet vanzelfsprekend is. In Nederland zijn we al talloze jaren gewend in vrijheid te mogen stemmen, kritiek te mogen leveren wanneer ons iets niet bevalt en in alle openheid op elk moment met elkaar te debatteren. Maar juist nu dringt door dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat dit altijd zo zal blijven. 

We vangen nu mensen op die een maand geleden nog in alle rust hun leven leidden en hoopten dit te kunnen blijven doen, maar nu van huis en haard verdreven zijn. Wanneer we dit in ons achterhoofd houden, dan moeten we onze vrijheden, onze verworvenheden koesteren, nog meer dan we al deden. Dit kunnen we aankomende week tot uiting brengen door massaal te gaan stemmen. Om invloed uit te oefenen op het toekomstig gemeentebeleid én om te laten zien dat we trots zijn om dit in vrijheid te mogen doen.

En er is nog een reden waarom ik iedereen oproep te gaan stemmen voor de gemeenteraad. Er is geen overheid zo dichtbij als uw eigen gemeente. Wanneer u een stem uitbrengt, draagt u bij aan de toekomst van uw eigen stad. U vindt er vast wel wat van, van allerlei problemen die we in Nijmegen hebben. Waar moeten we bouwen, waar komt natuur, hoe onderhouden we groen en wegen, wie heeft extra steun en zorg nodig? Allemaal vragen waar de gemeenteraad over gaat. Daarom is het belangrijk dat u stemt. En laat u niet leiden door landelijke thema’s; de partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben allemaal hun opvattingen over lokale problemen en uitdagingen en daar gaan deze verkiezingen over. 

Ik heb in het verleden wel eens gekscherend gezegd dat ik voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen geen landelijke politici wil zien in Nijmegen, daar sta ik nog steeds achter. Laat u stem horen en draag bij aan het Nijmegen van morgen!

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl