Het inpakteam aan de slag.
Het inpakteam aan de slag. Foto:

'We willen iets voor de maatschappij terugdoen'

De Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe zoekt nieuwe vrijwilligers

NIJMEGEN - De Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe draait volledig op vrijwilligers. "In deze regio ondersteunen we wekelijks zo'n 700 huishoudens met voedselpakketten. Dat is een enorme logistieke operatie waarvoor in totaal ongeveer 200 vrijwilligers in de weer zijn. We kunnen nu echt wel wat extra handjes gebruiken", weet bestuurslid Marjan Hendriks. 

Door Marcel Witlox

"Donderdagavond is het in onze loods aan de Winkelsteegseweg in Nijmegen een drukte van belang want dan worden aan een soort lopende band honderden kratjes gevuld en klaargezet voor transport. Dat transport is op vrijdag. Dan gaan al die kratjes naar één van de negen afhaalpunten waar onze klanten hun voedselpakket kunnen ophalen. We hebben zeven afhaalpunten in Nijmegen, één in Elst en één in Zetten", weet Hendriks.  

Pleisters plakken

"Mensen die bij ons aankloppen hebben vaak op meerdere levens- terreinen problemen. Ze kunnen via verschillende doorverwijzers bij ons terecht komen zoals huisartsen en de Stips. We leveren voedsel voor twee tot drie dagen. We zijn geen maatschappelijk werkers. Wat we eigenlijk doen is pleisters plakken. We bieden geen oplossing voor het armoedeprobleem. Jammer dat er nog veel mensen zijn die wel recht zouden hebben op voedselhulp maar hiervan geen gebruik maken, bijvoorbeeld uit schaamte."

"Veel spullen krijgen we van een paar grote supermarkten. Zij doneren aan ons hun overschotten opdat het niet wordt weggegooid. We proberen elke week weer voedselpakketten samen te stellen waarin ook verse producten zijn opgenomen afkomstig uit de Schijf van Vijf. Het is elke keer weer een grote uitdaging om ook verse producten te kunnen aanbieden. Een enkele keer worden die verse producten door ons aangekocht."
Het wekelijks vullen van de voedselkratjes en het transporteren van al dat voedsel vergt een enorme inspanning van de ruim 200 vrijwilligers. "Hun werk is zeer divers: denk aan het inpakken van de kratjes, het transport, het schoonhouden van de opslagloods maar ook de administratie, het voeren van intake-gesprekken met mogelijk nieuwe klanten, het contact onderhouden met leveranciers, voorraadbeheer en nog veel meer."    

Iets terugdoen 

Waarom mensen kiezen voor vrijwilligerswerk bij de Voedselbank? "Ikzelf doe dit omdat ik na mijn pensioen graag iets wil terugdoen voor de maatschappij. En dat is iets wat ik veel hoor onder de vrijwilligers: je inzetten voor de medemens die het wat minder heeft."  

"We hebben op dit moment een enorm probleem met het vervullen van vrijwilligersvacatures. Vooral een aantal essentiële functies zoals teamleiders moeten ingevuld worden, zodat ons werk niet in gevaar komt. We zien helaas dat regelmatig wat oudere vrijwilligers afhaken. We zien ook dat met name jongeren zich niet snel aanmelden, gewoonweg omdat er momenteel veel betaald werk te vinden is en de jeugd zich minder aangetrokken voelt tot vrijwilligerswerk." 

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Stuur een email naar vrijwilligerszaken@voedselbanknijmegen.nl. 
Voor meer informatie kijk op
www.voedselbanknijmegen.nl







En mijn oog viel nog op een afbreekfoutje en een verkeerd lidwoord.