Afbeelding
Foto:

Onbetaolbuir

Voorzichtig veegt de lente wat kou uit de stad. Een voorjaarszonnetje verwarmt de nog blote takken van oude bomen in nog oudere straten. Zonder bladerdek biedt het een onbelemmerd gezicht op de talloze fraaie huizen. Prachtige gelegenheid om tekeningen te maken van enkele bijzondere panden. Meestal lopen voorbijgangers mij dan na een korte blik en een vriendelijk woord voorbij. 

Gelukkig heeft onze stad nog wijken met de bijzondere aanblik van lang voor de oorlog. Vernieuwing heeft daar niet geleden tot rampzalige verandering. Die verandering van onze stad heb ik vaak met pen vastgelegd. 

Aandacht bij het tekenen zorgde er voor dat ik niet merkte, dat een oudere man in een fluisterstille scootmobiel achter mij was komen zitten. “Ferrektes fraoi”, zei hij met een donkere stem. Ik dankte hem voor het compliment. ”Die bouw sou tegesweurdig onbetaolbuir sien. Allemaol handwerk. Nou mot ’t allemaol gistere al kluir sien.” 

Hij had altijd in de bouw gewerkt. “Mooie tied, herd werreke en weinig ferdiene. Muir de stad knapte wel wir op.” Aan de gevel die ik tekende, had hij nog gewerkt. Voldaan wees hij naar andere panden, waar zijn zweetdruppels waren gevallen. “Altijd graog gedaon. Fakwerrek wuir ik trots op ken sien.” 

Hij zuchtte met ingehouden verdriet. "Was wel swuir, erg swuir. Je siet ‘t: oek ferslete en nie soen bietje”, wees hij op zijn benen. Zijn goede humeur was hij er niet door verloren. Hij gaf een klapje op zijn scootmobiel. "Ik ken so nog oferal komme um te sien wat we hier ooit hebbe gemaokt.” 

Hij keek aandachtig naar mijn tekenhand. "Al die lijntjes flak nefe mekuir; ik sou d'r tureluurs fan wurde. Muir deur jou blieft d'r wel aondacht feur mien ouwe metselwerk.” Het klonk dankbaar. "Fan die stripkes op papier sette sul nie echt sterk gewurde sien”, twijfelde hij. Ik begreep zijn mededeling niet, maar maakte wel spontaan een stevige vuist. “Gelukkig. Dan ken je mien fast ferder douwe; mien accu ken wel een bietje ondersteuning gebruke.” Ik dienste er niet voor terug. De weg liep vanaf daar vals plat naar beneden.