De top 5 van Lijst 12.
De top 5 van Lijst 12. Foto:

Lijst 12: 'Veel dingen kunnen anders'

NIJMEGEN - "Wij zijn Lijst 12 Nijmegen Anders! We vinden met ons mooie team van 5 personen, dat er dingen anders kunnen in Nijmegen. We gaan zorgen voor lagere OZB belasting door de veel te hoge overheadkosten van de Dar weg te saneren, minder ambtenaren bij de gemeente, de (vaste) kosten van de schouwburg te delen met de randgemeenten uit de regio Nijmegen, zodat cultuurklaplopers uit die gemeenten voortaan meebetalen aan deze kosten en niet de Nijmegenaren alleen." 

"Verenigingen zijn het cement van onze gemeenschap! De Dar heeft de oud papier inkomsten afgepakt van veel verenigingen, zonder enige vorm van compensatie, wij accepteren dit niet! Wij pleiten ook voor meer participatie van verenigingen, waarbij ze dan geld verdienen voor hun club en iets doen voor de gemeenschap." 

"Parkeren wordt weer gratis na 18.00 uur en op zon- en feestdagen de hele dag. Er moeten zo spoedig mogelijk twee nieuwe parkeergarages komen in de omgeving Wedren en bij de Hezelpoort. In woonwijken 30km/uur, op doorgaande wegen zoals de S100 70 km/uur, meer slimme verkeerslichten voor meer en betere groene golven en werken aan een volwaardige ringweg."
"We willen het OV verbeteren door alleen nog elektrische emissievrije bussen te laten rijden, een goedkope HUB taxi om van een adres in de hele gemeente tijdens OV tijden naar een HUB (station) te kunnen reizen en terug. OV wordt zo van deur tot deur mogelijk en het lost de parkeerdruk ook op."

"Het NEC stadion verkopen aan de club, zodat aan deze soapserie een einde komt en de gemeente er geen partij meer in is! Het stadseiland Veur Lent blijft groen! Die VVD-ers gaan maar ergens anders een dure hut kopen zoals in Groesbeek of Beuningen, die 200 woningen bouwen we wel elders en dan voor starters en sociale huur. Grotere woningen willen we opsplitsen om zo snel meer woningen voor meer mensen te realiseren." 

"Verder willen we winkelcentra zonder woningen erboven gaan voorzien van woningen boven die winkels en prefabhuizen uit fabrieken om snel te kunnen bouwen, zoveel mogelijk woningen voor starters en sociale huurwoningen realiseren en aandacht voor de onderhoudsachterstand van woningen in wijken als de Meijhorst." 

"De Asfaltcentrale gaat dicht, met een goede regeling voor exploitant en personeel. De ARN (afvalverbranding) gaat ook zo spoedig mogelijk dicht, de overheid stelt daar namelijk nu geld voor beschikbaar!", aldus Lijst 12.




"Wij komen met een alternatief voor het warmtenet en een apparaat waarmee mensen zelf hun afval zonder schadelijke emissies (zoals dioxines, zware metalen, fijnstof) kunnen omzetten in duurzame energie voor verwarming van hun huis. Dit in combinatie met douche warmtewisselaars en zonnepanelen die waterstof produceren, zorgt er voor dat de mensen op het huidige warmtenet niet meer gevangen zitten bij Vattenfall."

"Wij stoppen met de oranje vuilniszakken maar gaan plastic, blik en drankkartons inzamelen via moderne retourautomaten bij supermarkten: dit is efficiƫnter, veel goedkoper en duurzamer! De groene zak blijft een betaalde zak, totdat ons alternatief er is om zelf afval te verwerken. We gaan namelijk niet het afvalputje worden voor de regiogemeenten en het bedrijfsafval op kosten van onze inwoners inzamelen, door gratis ondergrondse containers in het stadscentrum te realiseren."

"Er moeten meer tolken komen voor mensen die nu niet naar de huisarts of gemeente kunnen bijvoorbeeld daardoor. Er moet een steunfonds komen voor getroffen (horeca) ondernemers. Studenten moeten meer aandacht krijgen voor hun mentale problemen door corona en het moet gezelliger worden voor studenten, er moeten meer kamers komen voor ze! We willen de discussie openen in de raad over het vertrek van de huidige burgmeester en pleiten voor een nieuwe burgemeester."