“Ik wil iets concreets bijdragen aan de natuur en aan een eerlijkere wereld. Dat is de basis geworden van mijn initiatief.”
“Ik wil iets concreets bijdragen aan de natuur en aan een eerlijkere wereld. Dat is de basis geworden van mijn initiatief.” Foto:

'Mijn liefde voor planten en natuur zat er vroeg in'

Voormalig rijksambtenaar staat nu 'met poten in de modder'

NIJMEGEN - Naast het voormalig Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen is afgelopen winter een kleinschalige ecologische tuinderij verrezen. Stadsboer Jelle Eshuis combineert daar het verbouwen van groenten met zoveel mogelijk natuur. Bijzonder is dat je vanuit de gedachte van solidariteit en toegankelijkheid zelf bepaalt wat je voor een groentepakket kunt en wilt betalen. 

Door Marcel Witlox

In het weiland vlak langs het snelfietspad richting Beuningen liggen de compostbedden voor het nieuwe seizoen al klaar en zitten de eerste zaden in de grond. Stadsboer Jelle legt uit: “Ik werk enkel met kleine handwerktuigen, gebruik geen chemische middelen en laat de bodem in rust. Zo teel ik groentes zonder de kosten bij de natuur te leggen. In combinatie met het aanleggen van stukjes natuur zorgt deze manier van telen voor een enorme groei aan biodiversiteit.” 

"Ik ben nu vooral bezig met het zaaien van de vroegste gewassen zoals peulen, spinazie, radijs, tuinbonen, raapsteel en wortel. Aan het eind van de maand gaat de eerste grote groep planten de grond in". Denk aan sla, andijvie, paksoy, broccoli, prei, bloemkool, bietjes, bosui en nog meer." 

Kantoorbaan

"Mijn liefde voor planten en natuur zat er als kind al vroeg in. Geen wonder dat ik jaren later zelf groenten verbouw! Op de tuin kan ik mijn energie en idealen kwijt." 
"Ik voel de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de natuur waar we in mijn ogen onderdeel van zijn en alles aan te danken hebben. Vandaar dat ik jaren geleden mijn baan als rijksambtenaar heb ingeruild voor planten, beestjes en modder! In het hoge kantoorgebouw miste ik die verbinding en ik dacht: dit kan anders", aldus een enthousiaste Jelle.
In Groesbeek zette Jelle zijn eerste stappen in het verbouwen van biologische groenten. "Nu probeer ik binnen dit project groenteteelt te combineren met zoveel mogelijk natuur. Ik geloof namelijk dat er juist in de landbouw veel winst te halen valt voor het klimaat en de biodiversiteit, en dat je op die manier ook gezondere en lekkere groenten kan krijgen!"

"Boven de grond maak ik ruimte voor kleine ecosystemen, denk aan een kleine poel vol waterleven, een stenige warme muur en een plek met een hoop snoeihout. Allerlei schuilplaatsen voor klein leven om biodiversiteit te stimuleren, waarmee ik vervolgens ook voorkom dat er een plaag van een enkele insectensoort kan ontstaan. Ik zorg voor stroken met bloemen voor bestuivers en zet klimop neer tegen een wand van de inpaktent als bloeiend voedsel in de late winter wanneer er nog weinig voedsel voor onder andere bijen en andere insecten beschikbaar is. Zo vul ik de tuin steeds verder met ruimte voor de natuur." 

Aanmelden

Wil jij ook bijdragen aan een zinvol alternatief en wekelijks groentes van Stadsboer Jelle ontvangen? Voor inwoners van Nijmegen en omgeving is het nu mogelijk om zich aan te melden voor het nieuwe seizoen. Het groentepakket kan wekelijks worden opgehaald bij zijn tuin of hij bezorgt het bij je thuis met de bakfiets. Er is plek voor in totaal 60 leden.

Kijk voor meer informatie op de website www.stadsboerjelle.nl.