Voetbaltrainer Eric Meijers.
Voetbaltrainer Eric Meijers. Foto:

Presentatie boek 'Van kroonprins tot kutkeeper'

NIJMEGEN - “Ik kan er wel een boek over schrijven”, zei voetbaltrainer Eric Meijers menigmaal tegen journalist Danny van den Broek van De Gelderlander. Enkele jaren geleden voegden ze de daad bij het woord en begonnen ze aan het boek 'Van kroonprins tot kutkeeper'. 

Danny had al heel wat hoofdstukken af, toen hij ziek werd. Op 7 april vorig jaar overleed de aimabele journalist. Eric besloot in overleg met de familie van Danny dat het boek er toch moest komen en de laatste hoofdstukken werden geschreven. Het boek verschijnt op 7 april, de sterfdag van Danny. 

'Van kroonprins tot kutkeeper' beschrijft de trainerscarrière van Eric. Begonnen bij Hatert en via RKHVV naar Achilles'29 uit Groesbeek, waar hij louter successen kende. Na tien jaar Achilles maakte hij als kroonprins van het trainersgilde de overstap naar Helmond Sport. Het eerste jaar miste de club net promotie naar de eredivisie, maar in het tweede seizoen kreeg hij na een paar mindere resultaten zijn congé. Daarna keerde hij terug bij Achilles, dat inmiddels was toegetreden tot het betaald voetbal. 

Het eerste seizoen verliep naar wens, maar door financiële problemen ging het daarna helemaal mis. In een beslissende wedstrijd om lijfsbehoud ging Eric helemaal los na een fout van zijn doelman en dat werd vastgelegd in een documentaire over Achilles. De term 'Kutkeeper' achtervolgt hem sindsdien. De ondergang van de roemruchte club uit Groesbeek wordt nauwgezet beschreven, evenals zijn periodes in de bollenstreek bij VVSB en Spakenburg, misschien wel de moeilijkste club uit de carrière van de trainer. Ook de familie Meijers komt ruim aan bod in het boek met zijn vader Pauke en zijn opa, bijgenaamd De Erwt. 

Verder vertelt Eric over zijn avonturen tijdens de opleiding coach betaald voetbal, met onder meer een bezoek aan Sir Alec Ferguson in Manchester. Dat alles met een relativerende toon, maar niet zonder trots. “Ik heb het op mijn manier gedaan. Dit is een rollercoaster geweest, best wel spectaculair”, concludeert hij over ruim dertig jaar als trainer. Het boek is vooral ook een eerbetoon aan Danny van den Broek. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Stichting Melanoom.


Film Corpus Christi in 
het Huis van Compassie

NIJMEGEN - Het Huis van Compassie, gevestigd aan de Vlietstraat 20B in Nijmegen, vertoont vrijdag 25 maart de film  Corpus Christi. Aanvang 19.45 uur. Toegangsprijs 7,50 euro of naar draagkracht. Inclusief koffie en drankje.

In de film  staat een gemeenschap centraal waarin een groot trauma heerst, en dat deze gemeenschap sterkt verdeelt. 

De jongeman Daniel doet zich in de dorpsgemeenschap voor als priester. Hij ontmoet de pastoor en deze gelooft hem. Hij wordt zelfs gevraagd om even de parochie over te nemen omdat de pastoor moet opgenomen worden voor een medisch probleem. 

Daniel begint alle taken van een priester uit te voeren, en voelt zich er goed bij. Hij krijgt steeds meer contact met de dorpsbewoners, en voeling met het trauma dat het leven van de mensen domineert. Met grote gevolgen voor de dorpsgemeenschap, en voor Daniel zelf.

Na afloop van de film is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, in een ontspannen sfeer en onder het genot van een drankje.

huisvancompassienijmegen.nl

Afbeelding