'Nieuwe kansen voor Joodse Nederlanders'

Lezing in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

NIJMEGEN - Hoe verging het de Joodse tijdgenoten van Jozef Israëls en hun nakomelingen? Op dinsdag 22 maart verzorgt historicus Sietske van der Veen in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel een lezing over de nieuwe kansen voor Joodse Nederlanders in de negentiende en vroeg twintigste eeuw. Aanvang 19.30 uur.

Met de emancipatie van 1796, waarbij Joden het burgerrecht kregen, kwam officieel een eind aan eeuwen van uitsluiting en discriminatie. Economische en beroeps restricties werden opgeheven en de meest vermogende mannen verwierven het kiesrecht en het recht om openbare ambten te bekleden. Het duurde echter nog ruim een halve eeuw voordat Joodse Nederlanders werkelijk op grote schaal de vruchten van de emancipatie begonnen te plukken. 

Vanaf ongeveer 1870 kregen zij dankzij onder andere industrialisatie, commerciële groei, verstedelijking, toenemende onderwijsmogelijkheden, opkomende vakbonden en bloeiende kunsten en wetenschappen meer kansen dan ooit tevoren op een beter leven én op integratie in de bredere samenleving. Maar het schijnbare succesverhaal had een schaduwkant. Niet alleen leefde een groot deel van de Nederlandse Joden nog decennialang in armoede, Jodenhaat was ook allerminst verdwenen. 
Geïnteresseerd in de lezing? Meld je aan via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.