Leer signalen en symptomen te herkennen van (beginnende) psychische problemen.
Leer signalen en symptomen te herkennen van (beginnende) psychische problemen. Foto:

Eerste hulp bij psychische problemen

Pro Persona verzorgt gratis cursus in Nijmegen

NIJMEGEN - De afdeling Preventie van Pro Persona biedt in samenwerking met de gemeente Nijmegen de mogelijkheid om gratis een cursus te volgen gericht op psychische problemen. Het gaat om de cursus MHFA: Mental Health First Aid, ofwel: eerste hulp bij psychische problemen. 

De cursisten leren signalen en symptomen te herkennen van (beginnende) psychische problemen bij bijvoorbeeld buren, familie of vrienden. "Met de juiste basiskennis en tools kun je iemand echt ondersteunen. Het gaat in deze cursus om oprecht contact maken en middels een actieplan het gesprek aangaan om samen (tijdig!) de weg te vinden naar de juiste hulpdiensten", aldus Pro Persona.

"Deze cursus is geschikt voor iedere geïnteresseerde burger uit Nijmegen die zich wil inzetten voor een ‘maatschappelijk goed’ waarin we iets (levens-)reddend voor een ander kunnen betekenen. In dit geval voor iemand die te kampen heeft met ‘psychisch letsel’."   

"De cijfers liegen er niet om; maar liefst een kwart van de Nederlandse bevolking heeft (al) te kampen met psychische problemen. Gebrek aan kennis hierover, vooroordelen en niet weten wat te doen, maakt dat er vaak geen hulp wordt gezocht en/of geboden. Of pas laat. Het is een actueel probleem wat zorgt voor veel verdriet, eenzaamheid en uitval met alle mogelijke gevolgen van dien."

De MHFA-cursus bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur en wordt in Nijmegen aangeboden op vrijdag 1, 8, 22 en 29 april, van 09.30 tot 12.30 uur. Informatie over cursus en aanmelden: www.propersonaconnect.nl, tel. (026) 312 44 83 of mail naar preventie@propersona.nl.