Marieke Oprel.
Marieke Oprel. Foto:

'Afrekenen met de vijand'

NIJMEGEN - Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis verzorgt zondag 10 april een lezing in de Mariënburgkapel. Het onderwerp betreft de behandeling van Duitsers tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De lezing wordt verzorgd door Marieke Oprel en heeft als titel 'Afrekenen met de vijand'. Aanvang 15.30 uur. Toegang is gratis maar wel inschrijving via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl. 

Op 20 oktober 1944 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap in Londen alle Duitsers in het Nederlands koninkrijk tot vijandelijk onderdanen. Direct na de bevrijding nam de overheid alle bezittingen van deze Nederlandse Duitsers in beslag, ongeacht hun politieke voorkeur of gedrag tijdens de oorlog. 
Van Duitsers die al decennialang in Nederland woonden en werkten tot Nederlanders die door een huwelijk automatisch de Duitse nationaliteit hadden gekregen; allen kregen te maken met de gevolgen van deze anti-Duitse maatregelen. Zelfs Joden die uit Duitsland waren gevlucht, werden behandeld als vijandelijk onderdaan.

Veel Duitse Nederlanders probeerden een ‘ontvijandingsverklaring’ te krijgen en zo hun bezit terug te krijgen. Dat was niet makkelijk: ze moesten aantonen dat ze zich als ‘goede Nederlander’ gedragen hadden in de oorlog. Maar wat is een ‘goede Nederlander’? 

Tijdens de lezing buigen we ons over de ingrijpende gevolgen die dit beleid had voor Duitse Nederlanders in Nijmegen en omgeving.


Presentatie 
'De zwaaikom'

NIJMEGEN - Nijmegenaar Ad van Hout presenteert donderdag 31 maart zijn vierde roman 'De zwaaikom' bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen. Aanvang 19.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is zeer gewenst. Dat kan via tel. 024 - 3020130 of via info@dekkervdvegt.nl. Als een hoogleraar na jarenlange fraude ontmaskerd wordt, vlucht hij naar de Peel, daar groeide hij ooit op. Vindt hij daar antwoord op de vraag waarom het met hem zó is misgegaan? Marij Smits interviewt Van Hout over zijn nieuwe roman.

Interculturele talkshow 
Mashed Culture

NIJMEGEN - De Lindenberg Nijmegen geeft zondag 3 april een podium aan de interculturele talkshow Mashed Culture. Nijmegen heeft een schat aan interessante internationale cultuurbeoefenaars die vaak onzichtbaar blijven voor het grote publiek. Mashed Culture wil graag een stem geven aan die verschillende amateurs en (semi)professionals die vanuit hun eigen interesse en achtergrond kunst en cultuur beoefenen en delen. In de talkshow spreken we met diverse artiesten en culturele initiatiefnemers met verschillende culturele achtergronden. Mashed Culture zondag 3 april van 15.00 tot 17.00 uur in de Lindenberg. Kaarten 5,00 euro via www.delindenberg.com. De gesprekken worden gevoerd in het Nederlands. 

Deze talkshow is onderdeel van de programmatak Doe-het-zelf. Een programma van, voor en door Nijmeegse bewoners waarmee de Lindenberg haar deuren opent voor creatieve ideeën. Meer informatie: www.delindenberg.com/doe-het-zelf

Tissonant zoekt nieuwe leden

NIJMEGEN - Vocaal Ensemble Tissonant zoekt nieuwe leden. Het ensemble is een gemengd koor uit Nijmegen met 18 zangers. Het gezelschap heeft nog plaats voor een sopraan en een bas. Tissonant zingt klassiek repertoire uit verschillende stijlperiodes. De repetities zijn woensdagavond van 20.00 tot 22.15 uur. Voor meer informatie: wim.thomassen1@kpnplanet.nl of tel 06-1364 3727. Meer info op www.tissonant.nl.