Werk van Barend Cornelis Koekkoek.
Werk van Barend Cornelis Koekkoek. Foto:

Schilder Koekkoek even terug in Beek

Expositie in het kleine Bartholomeuskerkje

BEEK - Begin 19e eeuw bezochten tal van tekenaars en schilders het nog grotendeels onbekende gebied ten oosten van Nijmegen. Het ‘on-Hollandse’ landschap met zijn afwisseling van heuvels, dalen en fraaie vergezichten was voor kunstenaars in die tijd een niet te missen plek. Zo ook voor Barend Cornelis Koekkoek. 

In Koekkoeks tijd, de periode van de Romantiek, ontwikkelde het ‘landschap’ zich binnen de schilderkunst als een volwaardig en zelfstandig genre. Aan de ‘Beekse periode’ van deze kunstenaar is in april in de Kleine Bartholomeus in Beek een tentoonstelling gewijd.  

In de Kleine Bartholomeuskerk zijn van 2 april t/m 1 mei een twintigtal verfijnde reproducties van Koekkoeks ‘Beekse schetsen' te zien. Daarnaast zijn twee schilderijen te bewonderen: Zicht vanuit de polder (1828) en Zicht bij het Wijlermeer (1826). Koekkoeks werk wordt aangevuld met het fraaie Zicht op Beek van tijdgenoot Willem de Klerk. De werken zijn beschikbaar gesteld door Museum Haus Koekkoek uit Kleef. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, waarin ook een 19-eeuwse kaart van de streek is opgenomen. De expositie is in april te bezichtigen op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur (niet op paaszaterdag, wel op 1e en 2e paasdag). Toegang en catalogus gratis

Op zaterdag 23 en 30 april (15.00 uur) kan men deelnemen aan een ‘Koekkoek-toer' door Beek en omgeving, met uitleg. Deze vindt plaats met de ‘Zonnetrein' en duurt ruim een uur. 

Deelname alleen na aanmelding. Kosten 7,50 euro per persoon. Informatie: www.duffelt.de, voor aanmelding toer stuur een bericht naar: deduffelt@gmail.com.

 


Na opleidingen in Middelburg en Amsterdam leerde Koekkoek in de periode 1826-1828 het ‘schoone Beek bij Nijmegen' kennen en woonde daar één jaar. Tijdens zijn verblijf maakte Koekkoek tal van tekeningen en schetsen welke dienden als basismateriaal én inspiratiebron voor latere litho's en schilderijen. Mede dankzij kunstenaars als Koekkoek werden Beek, Ubbergen en Berg en Dal in grote kring bekend. Welgestelden lieten er riante villa's bouwen en de streek werd een populaire bestemming voor dagjesmensen en vakantiegangers.

Barend Cornelis Koekkoek.