Vlnr. André Beijersbergen, Bert Lagerweij, Cathy van Beek en Eline Cornelissen.
Vlnr. André Beijersbergen, Bert Lagerweij, Cathy van Beek en Eline Cornelissen. Foto:

Ontdek het 'best bewaarde geheim' van Nijmegen

Hortus Nijmegen start nieuw seizoen

NIJMEGEN - Ga op ontdekkingsreis door duinen, grasland en moeras. Ontdek de flora en fauna van vijver en beek, bos en heide. Een lange wandeling? Nee hoor, breng een bezoek aan de Botanische Tuin in Nijmegen. Zaterdag 2 april gaat 'de Groene Schatkamer' weer open.

Door Marcel Witlox  

Stichting Hortus Nijmegen zet zich in voor het behoud van de Botanische Tuin en de Theetuin, gevestigd aan de d’Almarasweg 22d in Nijmegen. "We hebben hier de meest biodiverse plek van heel Nijmegen", weet programmaregisseur Bert Lagerweij. In de Botanische Tuin zijn verschillende landschappen nagebootst met zo'n 1400 verschillende soorten planten. "De Theetuin is een gecultiveerde tuin met in de zomer rijkbloeiende bloemborders. Inclusief geurende kruidentuin, een bijenkast en wormenhotel."       

En ook deze stichting kan niet zonder vrijwilligers. "Je hoeft niet allemaal groene vingers te hebben. Ook voor de organisatie, programmering en het terras worden vrijwilligers ingezet. We kunnen altijd wel extra handjes gebruiken!"   

Er zijn nog volop wensen en ambities. "We zijn het 'best bewaarde geheim' van Nijmegen. En wij willen de komende tijd dat geheim heel graag onthullen aan zoveel mogelijk mensen. Zonder dat we nu massaal toeristen willen ontvangen want dat is zeker niet de bedoelding. Met onze programmering, kaartverkoop en terrasopbrengst willen we nog beter de waarde en nut van ons tuinbeheer kenbaar gaan maken. We willen qua organisatie, financiën en programmering een professionele slag gaan maken." 

De programmering is reeds zeer divers: van muziek en optredens van vertellers tot kinderactiviteiten en rondleidingen. En lezingen en discussies tijdens het Hortus Café.
Eén van die vrijwilligers, met groene vingers, is André Beijersbergen, voormalig docent Biologie aan NSG Groenewoud.  "Al jaren kweek ik Australische planten. Eerst in een kas in Lent maar nu maak ik gebruik van de kas in de Theetuin. Veel planten kunnen niet tegen winterse omstandigheden en overwinteren daarom in de kas. In het voorjaar gaan ze met pot en al naar buiten. Ik kweek wel 40 tot 60 verschillende soorten. In de Theetuin is een plekje ingericht als Australische tuin. Daar staat bij elke plant en boom een naam zodat bezoekers kunnen zien waarmee ze te maken hebben."    

Opening seizoen 

Hortus Nijmegen opent zaterdag 2 april om 12.00 uur het nieuwe seizoen met een dag vol optredens en activiteiten. Dat seizoen wordt geopend met een opvallende act.  Tot 16.00 uur zijn er optredens van professionele verhalenvertellers van de Nijmeegse Vertelkring. Er is muziek van singer-songwriter Clemens Thonen en Songbird brengt popsongs ten gehore. 

Vrijwilligers verzorgen rondleidingen door de Botanische Tuin en de Theetuin. Kinderen kunnen proefjes doen bij de waterbak en er is een hennakunstenares die (tijdelijke) tekeningen op de huid zet. De horeca in de Theetuin schenkt koffie en thee en heeft taart. En er is soep van Veel Soeps. Vrij entree.

Kijk voor meer info over o.m. programma, agenda, Vriend van Hortus Nijmegen, vrijwilligerswerk op www.hortusnijmegen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding