Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Helden en hulpverleners

Het nieuws wordt momenteel beheerst door grote problemen. De oorlog in Oekraïne, de crisis die we al hadden met de opvang van vluchtelingen, stijgende prijzen; alles bij elkaar weinig reden tot optimisme voor de korte termijn. Gelukkig zijn er altijd, dus ook nu, lichtpuntjes te vinden.

Ik mocht de afgelopen week maar liefst driemaal mensen ontmoeten die een ander gered hadden. Onzichtbare helden uit Nijmegen en omgeving, die op het goede moment op de goede plaats waren en handelden op een manier die precies de juiste was.

Vorige maand redde een toevallige voorbijganger een klein meisje dat even aan de aandacht van de ouders was ontsnapt. Het kind was in het water terecht gekomen en is er gelukkig weer op tijd uitgehaald. Een andere Nijmegenaar zag iemand van de Waalbrug springen, aarzelde geen moment, sprong de rivier in en redde de drenkeling. 

En tenslotte mocht ik deze week een attente voorbijganger die vorig jaar op de A73 iemand uit een brandende auto redde, een beloning geven voor deze heldendaad.

Drie van zulke momenten in een week, dat is bijzonder. Het leverde mooie ontmoetingen en gesprekken op. Deze zetten me ook aan het denken en het stemde me hoopvol. De afloop van deze incidenten versterkten mijn vertrouwen in de kracht van onze Nijmeegse samenleving; een kracht die we ook gezien hebben tijdens de coronacrisis en nu weer rond de oorlog in Oekraïne. 

Veel mensen willen helpen, iets doen, klaarstaan voor een ander. Dat is een vreugdevol gegeven. Tegelijkertijd zijn de problemen zo groot, dat coördinatie en structuur meer dan noodzakelijk is. Daarom wil ik iedereen die nu iets wil doen rond de opvang van Oekraïners, wat dan ook, aanraden om eerst te kijken op onze website. Daar staat hoe u het beste kunt helpen en waar vooral hulp nodig is. Fijn dat zoveel mensen iets kunnen en willen doen, laten we dat zo houden.

De redders die ik deze week sprak, handelden in fracties van seconden. Gelukkig hebben we normaal wat meer tijd om na te denken over manieren om een ander te helpen. En er zijn veel Nijmegenaren die dat ook daadwerkelijk doen. Wie hier ook waardering voor heeft en dit wil laten blijken; tot 1 juni kunnen nog de koninklijke onderscheidingen worden aangevraagd voor de Lintjesregen van 2023. Dit is ook een evenement waarbij we met name stille helden eren, dus aarzel niet en meld mensen waarvan u denkt dat ze het verdienen, aan.

Hulpverleners en helden zijn en blijven er gelukkig in alle soorten en maten en in alle tijden. Een mooie gedachte om ons aan vast te houden!




Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl