Kisten vol met appels dankzij de plukkers.
Kisten vol met appels dankzij de plukkers. Foto:

Fruit plukken voor de Voedselbank

Initiatief 'Een Fruitig Idee' zoekt plukkers

NIJMEGEN - Een groepje van tien vrijwilligers begon vorig jaar met het plukken van fruit bij particulieren en fruittelers: 'Een Fruitig Idee'. Het ging om fruit dat om verschillende redenen niet geoogst zou worden en anders dus verloren zou gaan. Door dit initiatief kon de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe van juli tot december 2021 tussen de 8000 en 9000 kilo pruimen, appels en peren ophalen. 

De Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe was daar erg blij mee. Afgelopen najaar gaf de Voedselbank Arnhem aan dat ook zij graag fruit zou willen ontvangen van ‘Een Fruitig Idee’. 

De initiatiefnemers hebben inmiddels voldoende potentieel niet geoogst fruit gevonden om een nieuwe vrijwilligersgroep op te starten met als doel de Voedselbank Arnhem te bevoorraden. Er hebben zich al enkele vrijwilligers gemeld maar ze zijn nog op zoek naar meer mensen die het leuk vinden en tijd hebben om tussen juli en december af en toe in een boomgaard fruit te oogsten. Het gaat vooral om laagstambomen dus men hoeft niet de ladder op (mag wel).  Als je tijd en zin hebt om dit jaar mee te gaan plukken meld je dan met een mailtje aan postbart@telfort.nl. Als je wel wilt meedoen maar liever voor de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe plukt, vermeld dat even in je mailtje.


'Basisinkomen voorkomt zorg'

NIJMEGEN - In Wijkcentrum Hatert aan de Couwenbergstraat 22 in Nijmegen heeft woensdag 30 maart een bijeenkomst plaats rond het thema ‘Basisinkomen voorkomt zorg’. Inleider is prof. dr. Maria van den Muijsenbergh, verbonden aan het Radboudumc. De bijeenkomst is van 14.30 tot 17.30 uur. Inschrijven via ferrykoper@vdkv.nl of marc@gezondefocus.nl o.v.v. ‘woensdag 30 maart basisinkomen voorkomt zorg’.

"Meer zorg leidt niet tot kleinere verschillen tussen mensen, noch tot een beter uitgangspunt voor mensen. De ‘zorgreflex’ levert niet de oplossing. Gezondheidsbevordering werkt alleen bij mensen die al kansen genoeg hebben en juist niet bij de groep die dat niet heeft. Verschillen worden juist versterkt en de positie van een grote groep wordt niet verbeterd", aldus de organisatie. "Het gaat allereerst om een duurzame basis voor allen, een vruchtbaar uitgangspunt met drie ingrediënten: bestaanszekerheid, sociale verbinding tussen mensen en werken aan perspectief. Geen extra ‘projecten’ of nieuwe ‘methodieken’ in de wijk maar een omslag in mentaliteit. Met als praktisch doel concrete vorderingen en een beter leven voor mensen."

Taalcoaches
gezocht

NIJMEGEN - Lijkt het je leuk om iemand wegwijs te maken in Nijmegen en te helpen met de Nederlandse taal? Steunpunt Taal Educatie en Participatie (STEP) is op zoek naar vrijwilligers die cursisten Nederlands leren spreken: taalcoaches. Een taalcoach begeleidt een cursist één-op-één. De cursisten komen uit de hele wereld. Ze hebben verschillende culturele achtergronden en ook hun niveau is divers. Na een korte inwerkperiode krijgt de taalcoach professionele begeleiding, interne scholing en een vrijwilligersvergoeding. Voor meer informatie: bel tel. 024-3233235 of meld je aan via het formulier op www.stepnijmegen.nl.

Bijeenkomst 
ANBO-leden

NIJMEGEN - Special voor leden van de ANBO is er donderdag 31 maart een bijeenkomst in Wijkcentrum Dukenburg in Nijmegen. Vanaf 09.30 uur inloop met koffie en een Nijmegenaartje. Om 10.00 uur heet Leo Venderbosch iedereen welkom. Hij is het ANBO aanspreekpunt voor alle leden in Nijmegen en omstreken. ANBO wil graag horen wat zij voor haar leden kan betekenen en waaraan behoefte is. Vervolgens bespreekt Carolien Scholten alle activiteiten van Stip, is er een kort muzikaal intermezzo door Maria Dumont, gevolgd door een presentatie door Langer Thuis Nijmegen. Afsluiting rond 12.15 uur.