Etsen zoals Jozef Israëls

NIJMEGEN - Zaterdag 2 april verandert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel in Nijmegen) in een atelier en krijg je de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om een gravure te maken. 

Op deze inloopmiddag mag je zelf aan de slag met de zogenoemde 'droge naald' techniek. Door een afbeelding in een plaat te krassen en deze vervolgens af te drukken met behulp van een linopers kun je zelf je eigen gravures maken. Belangstellenden kunnen binnenlopen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Op de huidige tentoonstelling 50x Jozef Israëls in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een collectie gravures te bewonderen die een goed beeld geven van de kunstwerken die deze kunstenaar gedurende zijn leven heeft gemaakt. 

In de tijd van Israëls was de verspreiding van afbeeldingen veel beperkter dan nu. Om een kunstwerk of bijzondere plek te zien moest je er daadwerkelijk naartoe. De verspreiding van gravures, waarbij afbeeldingen op een goedkope manier in grote oplages gekopieerd konden worden, is dan ook een uitkomt voor kunstenaars. 

Door gravures kunnen zij kennis opdoen over kunstwerken van collega-kunstenaars of grote meesters uit het verleden, maar ook op een goedkope manier hun eigen werk verspreiden. (www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl)