Een leerling hanteert de lasergun. (Foto: Veilig Verkeer Nederland)
Een leerling hanteert de lasergun. (Foto: Veilig Verkeer Nederland) Foto:

Basisschool de Wingerd op de bres voor verkeersveiligheid Ackerbroekweg

NIJMEGEN - Kinderen van groep 8 van Basisschool de Wingerd vragen aandacht voor de veel te hoge snelheden op de Ackerbroekweg in Nijmegen. Op die weg mogen motorvoertuigen maximaal 50 km per uur rijden. De gereden snelheden liggen regelmatig hoger. Samen met studenten van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Stichting Move en Veilig Verkeer Nederland (VVN) wordt een door de leerlingen zelf ontworpen verkeersbord geplaatst. 

Stichting Move werkt met studenten van de HAN aan verbeteringen in de woonomgeving van kinderen. Veilig Verkeer Nederland is gevraagd om mee te denken over gedragsverandering op deze gevaarlijke oversteekplek vlakbij de school. Op de Ackerbroekweg geldt een maximumsnelheid van 50 km per uur. De gereden snelheden liggen echter hoger. 

Verder is het zo dat de Ackerbroekweg niet voldoet aan de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Volgens deze richtlijnen dient een weg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km per uur over vrij liggende fietspaden (of een fietspad) te beschikken en moet minimaal 1,70 m breed zijn. Op veel wegen in ons land is dit (nog) niet het geval. 

Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland: "Goed om te weten is dat in steeds meer gemeenten discussie wordt gevoerd over het nieuwe breed onderschreven uitgangspunt, dat binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid 30 km/uur is. Tenzij er zwaarwegende redenen zijn om hiervan af te wijken. Het wegbeeld van de Ackerbroekweg is typisch zo'n weg binnen de bebouwde kom waar 30 km per uur een meer gepaste maximumsnelheid is. Een snelheid van 50 km per uur is hier zonder fietsvoorziening ons inziens verre van veilig."

Studenten van de HAN hebben de ontwerpwedstrijd voor campagneborden georganiseerd. Daarnaast vragen kinderen met een lasergun aandacht voor de gereden snelheden op de Ackerbroekweg. Gijs van Lith student bedrijfskunde op de HAN: "We willen het gewenste verkeersgedrag vooral op een positieve manier met de kinderen onder de aandacht brengen. We hebben de kinderen uit groep 8 een bord laten ontwerpen. Het beste ontwerp is nu gekozen en is 25 maart feestelijk onthuld en geplaatst."
Onveilige verkeerssituatie? Doe een melding via vvn.nl.